Začal Rok české hudby, řada akcí se bude konat i v Plzni

17. leden 2024 20:22

Jako každý rok se čtyřkou na konci bude i ten letošní Rokem české hudby. Mnoho významných „čtyřkových" výročí se totiž pojí s hudebními osobnostmi. Tento rok je navíc výjimečný tím, že si připomeneme 200 let od narození Bedřicha Smetany.

Do celorepublikového projektu se zapojí samozřejmě i Plzeň. Hlavní aktéři – Divadlo Josefa Kajetána Tyla a Plzeňská filharmonie – zahájili přípravy už před dvěma lety. Na programu jsou stovky akcí. Čekají nás koncerty, přednášky, festivaly, výstavy workshopy i třeba dobové ochutnávky.

Už 17. ledna začala na Nové scéně putovní výstava Slavní čeští skladatelé. Ta interaktivní formou připomene čtyři významné hudební osobnosti, tj. Bedřicha Smetanu, Leoše Janáčka, Antonína Dvořáka a Bohuslava Martinů. Až do března bude přístupná zdarma na Nové scéně vždy před divadelním představením. Ve čtvrtek 18. ledna pak zahájí Rok české hudby v Měšťanské besedě Plzeňská filharmonie koncertem.

Signifikantní akcí bude v březnu a dubnu festival Smetanovské dny, jenž přinese mimořádný, nejen hudební, program. Lidé se mohou těšit třeba na provedení všech Smetanových oper včetně nedokončené Violy v plzeňském divadle nebo na únorový koncert Život Čechů. V závěru roku pak proběhne výstava Střípky z plzeňské hudební historie v mázhauzu plzeňské radnice. Všechny informace najdou zájemci na webu akce.plzen.eu. Do konce ledna bude také spuštěn speciální portál k Roku české hudby 2024 v Plzni na stránkách města.

Na přípravě akcí se finančně podílí město Plzeň. Kromě toho, že podpořilo aktivity v rámci financování činnosti svých kulturních organizací a dotačních programů, také v roce 2023 vyhlásilo speciální dotační program Rok české hudby 2024 v Plzni, který v současné době probíhá.

autor: abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio