Záchrana zámku Chyše trvá od roku 1996. Ze zchátralého objektu se postupně stal oblíbený cíl turistů

20. červenec 2020

V rubrice Náš příběh vám představujeme osobnost Vladimíra Lažanského. Muže, který se obnově panského sídla v Chyši věnuje už více než 20 let.

Temné chodby, zničené pokoje, poškozené dřevěné krovy. I tak vypadal v polovině 90. let minulého století zámek Chyše. Historický areál dnes vypadá naštěstí zcela jinak. Jeho velká část je po rekonstrukci díky rodině Vladimíra Lažanského. Úvodní etapa záchrany zámku Chyše trvala šest let. Obnova expozice trvá prakticky dodnes.

Vladimír Lažanský se na zámek postupně přestěhoval ze severních Čech. Jako majitel sídla ví o zámku opravdu všechno. Kromě historických faktů a pověstí nabízí i vzpomínky na to v jakém stavu zámek jeho rodina kdysi získala.

Čtěte také

Kromě obnovených zámeckých komnat a sálů si Vladimír Lažanský velmi cení symbolických stop Karla Čapka. Významný spisovatel v Chyši kdysi pobýval jako vychovatel. Příběhy ze zámků a vzpomínky na významné události se později objevily i v jeho tvorbě.

Obnovou zámku, který kdysi patřil vzdáleným předkům, si Vladimír Lažanský plní svůj sen. Současný podnikatel a někdejší pracovník banky chtěl být totiž původně historikem.

Více v reportáži:

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio