Záchranáři trénují ve skalách u Nečtin

17. červen 2020 15:35

Výlet do skal může být romantický, atraktivní pro horolezce, ale zároveň zde číhá velké nebezpečí. Pád ze skály totiž často představuje boj o holý život, při kterém zásadní roli hrají záchranáři. A to hlavně ti letečtí, kteří se díky vrtulníku a lanům můžou dostat až přímo k postiženému člověku. Právě zásah ve skalách dnes záchranáři nacvičují na severním Plzeňsku.

Asi dvacítka lidí - příslušníci armády, členové horské služby a hasiči – lezci dnes a zítra absolvují nácvik zásahu ve skalách ve vesnici Doubravice nedaleko Nečtin. Trénink probíhá v okolí skalních masivů Kozelka a Nečtinský Špičák.

Místní občané tak po oba dva dny uslyší často vrtulník 24. základny dopravního letectva Praha-Kbely, který zalétává do nepřístupného terénu, a záchranáři trénují záchranu lidí, kteří se zranili ve skalách a nemůžou se odtud sami dostat.

V okolí Nečtin na severním Plzeňsku od dnešního dopoledne absolvují záchranáři nácvik zásahu ve skalách

Praktický výcvik lezců - leteckých záchranářů je nedílnou součástí jejich odborné přípravy a probíhá několikrát ročně v různých částech Plzeňského kraje. V zimě cvičí na horách, třeba na lanovkách a trénují i na přehradě Hracholusky záchranu z vody.

Dnes i zítra výcvik záchranářů probíhá mezi 10. a 18. hodinou. Lidé v okolí se nemusejí  obávat. Záchranáři však prosí, aby nikdo nevstupoval do míst, kde se cvičení odehrává.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio