Zachránit život bude jednodušší! Pomůžou k tomu další defibrilátory v Plzni

Pět nových přístrojů pořídilo město za zhruba čtvrt milionu korun. Budou hlavně na místech s velkou koncentrací lidí.

Prvních deset defibrilátorů za 450.000 korun pořídil magistrát už loni. Jsou v plaveckém areálu, v divadle, na úřadech a pět má městská policie ve vozech držících nonstop službu.

Nově koupené přístroje půjdou především do sportovišť, kde se schází hodně lidí. „Jeden je v Doosan Aréně, tedy na městském fotbalovém stadionu ve Štruncových sadech, další v plaveckém areálu na Lochotíně, na městském atletickém stadionu ve Skvrňanech, v areálu DEPO2015 a v srpnu se umístí ještě v nové hale TJ Lokomotiva na Slovanech, která by měla být otevřena letos v září," vyjmenoval primátor Plzně Martin Zrzavecký.

Krok za krokem k záchraně života

Obsluhu přístroje zvládne v případě potřeby každý. Automatický externí defibrilátor vede zachránce celým průběhem první pomoci, monitoruje životní funkce postiženého a umí také vyhodnotit, zda je nutné použít elektrický výboj či nikoli. Dokáže navádět i laika při masáži srdce tak, aby byla účinná.

Zabudovaný senzor v elektrodách kontroluje správnou frekvenci srdeční masáže stokrát za minutu, hodnotí i hloubku masáže. Hlasem vede zachránce k použití správné síly při masáži hrudníku. Sdělí, že je prováděna dobře nebo kdy je třeba více přitlačit.

Do budoucna počítá město s nákupem dalších defibrilátorů na exponovaná místa. „Ve světě jsou k dispozici na většině míst, kde se shromažďuje větší počet lidí, a Plzeň chce s tímto trendem držet krok," řekl vedoucí magistrátního odboru bezpečnosti Aleš Průša. Dispečink zdravotnické záchranné služby má přehled o umístění přístrojů a při tísňovém volání je schopen k němu zachránce z okolí nasměrovat. Strážníci, vrátní, plavčíci, správci sportovních areálů i zaměstnanci divadla absolvovali školení vedená zdravotnickou službou.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio