Záchranka v Železné Rudě má nové výjezdové stanoviště a funguje nepřetržitě

24. září 2014

V Železné Rudě dnes slavnostně otevřeli nové výjezdové stanoviště Zdravotnické záchranné služby. Nová budova, která přišla na zhruba na 3,5 milionu korun, se nachází vedle hasičské zbrojnice nedaleko čerpací stanice a nabídne kvalitní zázemí zdravotníkům. S novým stanovištěm se celé oblasti zvýší i zajištění zdravotnické péče.

Hlavní změnou je to, že zdravotnická záchranná služba bude v Železné Rudě fungovat nepřetržitě 24 hodin denně. Až dosud zdravotníci sloužili jen denní služby a v noci do obce zajížděla záchranka hlavně z Nýrska, prvotní výjezdy obstarávala Horská služba.

Nyní bude záchranka k dispozici stále a zajistí se tím zároveň i povinný dojezdový čas. Záchranáři v Železné Rudě zasahují průměrně dvakrát za den, stejný počet výjezdů je i v noci. V hlavní sezoně, ať už zimní, nebo letní, je však číslo mnohem vyšší.

Posádka nebude sloužit jen obyvatelům Železné Rudy, bude zasahovat zhruba v okruhu 15 až 20 kilometrů, což znamená asi 20 tisíc lidí. Funguje zde takée německo-česká přeshraniční spolupráce.

Zdravotníci pomůžou i v Německu

V jejím rámci česká posádka bude v případě potřeby dojíždět do Bavorské Železné Rudy, když tam zrovna její záchranáři nebudou, a stejně tak naopak. Prvotní ošetření provedou ti záchranáři, kteří budou blíž, ale pak už by měl být český pacient převezen rovnou do nemocnice v Česku a německý pacient do Německa.

V posádce není lékař, výjezdovou skupinu tvoří zdravotník nebo sestra a řidič, kteří budou mít k dispozici velkou sanitku. Jsou to zdravotníci na vysoké úrovni, kteří mohou zasahovat bez lékařského dohledu.

Nová budova znamená velkou změnu

Lékař pro oblast Železnorudska bude dostupný systémem tak zvaného rendez-vous. To znamená, že v případě závažných stavů, jako je třeba zástava oběhu, cévní mozková příhoda a podobně, bude vyjíždět v malé sanitce z Klatov nebo Sušice, ale to už u pacienta budou právě záchranáři ze Železné Rudy, kteří prvotní léčbu zahájí.

Nová budova záchranné služby znamená pro personál velkou změnu. Záchranka dosud sídlila v nevyhovující budově v centru, kde byla vlhkost, plíseň a neodpovídající prostory.

V nové dvoupatrové budově celé přízemí zabírá veliká garáž pro dvě sanitky, v prvním patře je menší společenská místnost. Každý záchranář má svou denní místnost, je tady také místnost na léky a samozřejmě sociální zázemí. Provoz nové budovy bude zahájen v pondělí.

autor: en
Spustit audio