Záchranky z Domažlic a Klatov se připojí ke krajské ZZS

V polovině roku - od 1. července - dojde k připojení zdravotnických záchranných služeb z Domažlic a Klatov ke Zdravotnické záchranné službě Plzeňského kraje. Na území kraje tak bude působit jedna organizace s právní subjektivitou a jednotným řízením.

Sloučení přinese sjednocení podmínek, vybavenosti, techniky i lidí všech pracovišť. Výrazně se zjednoduší řízení záchranného systému kraje, který chce do dvou let vybudovat nové operační středisko za 10 až 20 milionů korun. Letošní první etapou bude dodávka techniky a programů krajského dispečinku v Plzni. V dalším roce se propojí všech 17 výjezdových míst v kraji a poté všechny sanitní vozy, které bude možné sledovat on-line.

záchranáři

Podle vedení krajské záchranky by bylo dobré zachovat i po sloučení jeden dispečink v Klatovech, jehož pracovníci lépe znají regionální místopis. Krajský radní pro zdravotnictví Pavel Karpíšek řekl, že do doby spuštění jednoho operačního střediska, tedy letos ani v příštím roce, nebude ani klatovský ani domažlický dispečink zrušen.

ZZS PK nyní zabezpečuje péči na území okresů Plzeň-sever, Plzeň-jih, Tachov a Rokycany a v krajském městě. Zároveň koordinuje leteckou záchrannou službu Líně. Pouze jediné ze 17 výjezdových míst v Přešticích je provozováno nestátním zařízením, ostatní patří kraji.

Sanitka před nemocnicí

Obě slučovaná pracoviště, která jsou dosud příspěvkovými organizacemi kraje, mají mezi 30 až 40 zaměstnanci. Domažlická záchranka s 18 lékařskými vozy má výjezdová místa v Domažlicích a Bělé nad Radbuzou. Klatovská má devět vozidel a výjezdová místa v Klatovech, Nýrsku, Sušici a Horažďovicích.

autor: kos
Spustit audio