Záchranu lyžařů z lanovky budou na Šumavě nacvičovat letečtí záchranáři

6. březen 2013

Letecké záchranáře z Plzeňského kraje čeká dvoudenní cvičení na Šumavě. Výcvik, kterého se zúčastní několik složek integrovaného záchranného systému, prověří jejich součinnost při záchraně osob pomocí vrtulníku. Hasiči-lezci budou trénovat záchranu osob z těžko přístupného terénu a také vyprošťovat lyžaře z porouchané lanovky.

Záchrana osob z těžko přístupného terénu bude probíhat na Železnorudsku. Ke zraněnému nebo ztracenému figurantovi není možné se dostat pozemní cestou, a tak musí vzlétnout vrtulník.

„Vrtulník přiletí, k osobě slaní dva letečtí záchranáři, kteří poskytnou první pomoc. A potom nějakým prostředkem, buď pomocí palubního jeřábu nebo slaňovacího lana budou osobu transportovat na nějaké místo k záchranné službě,“ říká koordinátor cvičení Karel Hůla, který zároveň patří k nejzkušenějším hasičským lezcům v republice.

Ve druhé části pak budou záchranáři vyprošťovat lyžaře z porouchané lanovky na Špičáku.

„My pomáháme provozovateli s tím, že buď děláme záchranu pozemní cestou, a pokud lze nasadit vrtulník, tak v podstatě k zachraňovaným osobám slaní záchranář, který je transportuje pomocí jeřábu na kabinu vrtulníku a odlétá s nimi mimo lanovou dráhu, kde jsou vysazeny,“ přibližuje Hůla.

Cvičení má prověřit součinnost mezi hasiči-leteckými záchranáři, osádkami vrtulníků a Horskou službou Šumava a to v těžkém terénu a za extrémních povětrnostních podmínek.

autor: čer
Spustit audio