Zájem o očkování před cestou do Afriky roste

22. červen 2022 18:12, aktualizováno

Ambulance cestovní medicíny hlásí v těchto dnech zvýšený zájem lidí o očkování proti infekčním nemocem, které by je v zahraničí mohly ohrozit. Podle lékařů jsou teď populární cesty do centrální Afriky.

Většina zemí už zrušila pandemická omezení pro vstup na své území a lidé opět začínají více cestovat. S tím souvisí zvýšený zájem o očkování proti infekčním nemocem, který byl zaznamenán i v očkovacích ambulancích v Plzni. „Situace se zlepšuje, ale stále na očkování do cizích zemí chodí méně lidí než před covidem. Od jara zájem stoupá,“ uvedla lékařka Zdravotního ústavu v Plzni Andrea Zinková.

Očkování by si lidé měli naplánovat ideálně 6 až 8 týdnů před odjezdem. V ústavu bude zájemcům připraven individuální očkovací plán podle jejich zdravotního stavu a dalších aspektů.

Populární je cestování do centrální Afriky

V současné době je velice oblíbené cestování do Afriky, a to nejen do standardních zemí jako Tunisko, Egypt, Maroko, ale lidé se začínají více zajímat také o země centrální Afriky – Keňu, Tanzanii, Zanzibar nebo také JAR.

„Od května do poloviny června jsme naočkovali desítky zájemců proti tyfu, spalničkám, proti meningokokovým onemocněním a kolem deseti zájemců o žlutou zimnici,“ doplnil přednosta Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny FN Plzeň Dalibor Sedláček. Cestující by neměli zapomínat si před cestou zařídit dobré pojištění a zjistit si, kde jsou například rizikové oblasti výskytu malárie.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio