Zájem o PCR testy rapidně stoupá

Kvůli sílící pandemii covidu a také kvůli novým pravidlům s platností a úhradou testů roste v Plzeňském kraji zájem o PCR testy.

V Česku už více jak týden platí přísnější pravidla pro vstup do restaurací, kaváren nebo barů. Vláda zároveň zkrátila platnost testů použitelných pro jejich návštěvu. PCR testy platí jenom tři dny namísto původních sedmi a antigenní testy pouhých 24 hodin. Rostoucí počet nemocných s COVID 19 i nová pravidla se projevují také na zájmu o testování.

Jak potvrdila ředitelka ošetřovatelské péče v nemocnici Privamed Jana Vyoralová, asi třetinu zájemců o testy tvoří lidé, kteří jdou navštívit rodinné příslušníky do domovů důchodců a domů s pečovatelskou službou. „Asi 70 % všech testů tvoří PCR testy, většinou přicházejí lidé na indikované testy od praktických lékařů nebo hygieny. Jsou to ale i samoplátci, kteří chtějí jít do kulturního zařízení nebo jet na dovolenou,“ popsala.

Vytrasované děti

Výrazný nárůst zájmu o PCR testy hlásí i nemocnice plzeňského kraje. „Antigenní testy si v těchto dnech nechávají dělat většinou děti, které to potřebují pro doložení bezinfekčnosti nebo dospělí ze stejného důvodu po první dávce očkování,“ potvrzuje mluvčí nemocnic Jiří Kokoška.

Až dvě třetiny testů jsou indikované lékařem nebo hygienickou stanicí. „Hlavní skupinu testovaných tvoří děti, kterým někde vyšel pozitivní antigenní test, nebo jsou vytrasované kvůli pozitivnímu kontaktu. Například v jedné naší nemocnici budou zítra takto testovat 150 vytrasovaných děti,“ uvedl Kokoška.

A pravidla s testy se dál budou měnit. Na akce nad tisíc lidí bude od 22. listopadu platný jen PCR test, očkování nebo potvrzení o prodělání nemoci. Od 15. listopadu se také zkrátí platnost testů pro návštěvy v sociálních zařízeních, jak uvedl ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch: „Podobně jako jsme zkrátili ve všech ostatních oblastech platnost testů, tak to bude platit i pro návštěvy sociálních a zdravotnických zařízení.“

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio