Zájem o sdílené kanceláře nemají jen podnikatelé. Potřebují je i studenti

28. květen 2021 13:05, aktualizováno

Práce ve sdílených kancelářích neboli coworkingu v době koronaviru zakázaná nebyla, přesto o službu klesl zájem. Nyní ji využívají třeba vysokoškoláci.

Začít podnikat uprostřed koronavirové pandemie? Bývalý hokejista Jakub Koreis se rozhodl nabízet firmám i jednotlivcům sdílené kanceláře a další prostory. Jenže změny epidemických pravidel ho připravily o skoro třetinu zákazníků. A to paradoxně přesto, že právě tyhle služby nikdo ani během nouzového stavu neomezoval.

Teď coworking využívají studenti

„Máme tady zasedačky, třeba i větší s prezentační technikou,“ popsal Koreis. O kanceláře je teď podle něj zájem, o sdílená místa v coworkingu mají v této době větší zájem také zahraniční studenti medicíny, kteří bydlí na koleji nebo na bytě a nemají klid na učení. „Je tu asi 10 studentů, vytvořili jsme pro ně neomezené členství se vstupem 24 hodin, protože se učí hodně po nocích,“ popsal Jakub Koreis.

Zasedací místnost sdílených kanceláří v Plzni

I když práce v coworkingu během lockdownu zakázaná nebyla, jeho podnikání ohrozilo omezení pohybu. „Jezdili sem lidé z okolí Plzně a situace je donutila si vybudovat pracovní podmínky doma, takže už se k nám asi nevrátí,“ shrnul.

Luboš Pok je na volné noze a zabývá se bezpečností práce. Je jedním ze spokojených uživatelů sdíleného místa. „Máme malé dítě, takže jsem potřeboval klid na práci, službu využívám dvakrát až třikrát týdně,“ popsal a doplnil: „Je tady také dobrý kolektiv, to je něco, co vám chybí, když jste na volné noze.“

Také Podnikatelské a inovační centrum v Plzni nabízí sdílená pracovní místa a kanceláře. Podle koordinátorky Lenky Palánové centrum přestálo koronavirovou krizi bez větších změn. „Nás explicitně nikdy nezakázali, ale my jsme si sami určili, že se v kancelářích může setkávat pouze šest lidí,“ vysvětlila.

Podnikatelské a inovační centrum má k dispozici dvě sdílené kanceláře a také sedm sdílených míst. „Teď máme sedm coworkerů a jsme připraveni rozšířit o dalších osm míst ve vedlejší části, od června bychom chtěli naplnit zbytek kanceláří účastníky v novém inkubačním programu, takže o nové firmy, o které se budeme starat,“ uzavřela Palánová.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy