Zajímavosti nejen o životě Keltů odhalují ve Velharticích

15. září 2017

Keltská vesnice, rýžování zlata nebo těžba a dobývání stříbra. Taková je náplň pravidelných komentovaných vycházek Velharticemi a okolím. Vyrazit můžete už tuto sobotu.

Začínající podzim láká k procházkám do přírody. Ve Velharticích navíc mohou zájemci takovou vycházku spojit nejen s relaxací ale i poznáním. A to při komentované Naučné vycházce za Kelty a do středověku. Při zhruba dvouhodinové akci se účastníci nejen projdou na čerstvém vzduchu, ale dozvědí si i mnoho zajímavostí.

Naučné vycházky pořádá Muzeum šumavských minerálů ve Velharticích. Začátek vycházky je přímo u muzea, trasa dál vede historickou částí Velhartic. Tato oblast byla v minulosti převážně židovská, výklad tedy líčí podrobnosti o životě místních Židů. Dále se pak návštěvníci vydají k potoku. Tam je čeká výklad věnovaný prvotnímu rýžování zlata, které v těch místech provozovali už zhruba 1 000 let př. n. l. Keltové, a právě jim se věnuje i další část vycházky.

„Jdeme pod kostelem Máří Magdaleny, kde na kopci sídlil druid. Dostaneme se k židovskému hřbitovu, ale hlavně tam jsou staré sejpy po těch Keltech, kde rýžovali a hned vedle židovského hřbitova je stará keltská vesnice," popsal další body vycházky Libor Škubal z muzea minerálů.

Během zhruba dvouhodinové vycházky se návštěvníci kromě informací o Keltech dozvědí také o těžbě stříbra v 16. století. Právě v té době byly ve Velharticích obrovské doly.

„Vezmu lidi pod kopec, kde jsou ty staré šachty a vysvětlím k tomu 16. století, jak se stříbro těžilo, do jakých hloubek dosahovaly systémy," upřesnil Libor Škubal.

Na vycházku můžete s dětmi i se psem

Vycházka končí opět u muzea, kde mohou zájemci vidět další předměty, které historii Velhartic dokumentují. Jedná se například o stará hornická kladívka nebo také narýžované zlato. Informace pro svůj výklad čerpá průvodce Libor Škubal z knih, ale také od odborníků.

„Jsem v kontaktu s jedním z našich nejlepších keltologů, panem Slabinou a s panem Fröhlichem z jihočeského muzea a s panem farářem tady, ten má taky spoustu věcí z kronik," vyjmenoval své zdroje Libor Škubal.

Absolvovat vycházku není nijak fyzicky náročné, trasa je vhodná i pro malé děti. Částečně je možné projít ji i s kočárkem. Zájemci se jí mohou zúčastnit také v doprovodu svého čtyřnohého mazlíčka. Vycházky jsou vždy v sobotu a začínají v 16:00. Je ale vhodné se na ně přihlásit předem.

autoři: sch , en
Spustit audio