Základní škola v Hartmanicích ruší druhý stupeň

11. červen 2018

Základní škola v Hartmanicích na Klatovsku funguje 125 let, místo oslav ale zruší druhý stupeň. Chodí sem totiž málo dětí. 

V Hartmanicích na Šumavě od nového školního roku nebude druhý stupeň základní školy. V současné době sem chodí přes 40 dětí, na druhém stupni se ale třídy slučovat nemůžou, a tak do jednoho ročníku chodí třeba jen tři žáci. Podle zástupců města je to zbytečně velké finanční zatížení. Učitelům se ale nelíbí, jak s nimi město jedná.  Na škole jich učí osm a zatím prý nevědí, kdo dostane výpověď. 

Učitelé si stěžují na špatnou komunikaci

„Teprve teď přišla datovou schránkou informace, že se druhý stupeň ruší, do té doby bylo vše jen neoficiální,“ sdělil Josef Brei, pověřený vedením školy. „Nemohu si dovolit vyčkávat, co bude, mám dvě děti a nechci být bez práce, takže už jsem si jiné zaměstnání našla, ale teď čekám, jestli dostanu výpověď,“ řekla k nejasné situaci vyučující Marie Bálková.

Na problémy s komunikací si ale stěžuje i starosta Pavel Valdman s tím, že zástupci města informovali dopisem pověřeného člověka ve škole včas. „Učitelé dostanou výpověď do konce června. Naše škola má 44 žáků, ale na konci školního roku skončí 10 deváťáků, 7 dětí už má domluvený přestup, takže bychom v září začínali na druhém stupni s 27 žáky a to je neekonomické,“ řekl starosta.

Zrušení druhého stupně se nelíbí ani rodičům, kteří budou muset své děti vozit do okolních obcí. Dojíždění se bude týkat asi 20 žáků, nejbližší školy jsou ve Velharticích, Sušici, Kašperských horách nebo Kolinci. 

autoři: en , Michaela Svobodová
Spustit audio