Základní školy v Plzni pořádají zápisy prvňáčků

16. leden 2012

Svůj velký den už mají za sebou někteří předškoláci v Plzni. Základní školy totiž začaly se zápisy budoucích prvňáčků do 1.tříd. Konkrétní termín si vybírá vedení školy samo, děti ale musí zapsat mezi 15.lednem a 15.únorem. Podle odhadů ministerstva školství by v příštím školním roce mělo být 132 tisíc prvňáčků, což je zhruba o 7 tisíc více než v loňském roce. Podobně jako v předchozích letech i letos se očekává, že více než 20 procent rodičů požádá o odklad povinné školní docházky.

K zápisům jdou letos děti, které do 31.srpna 2012 dovrší šestý rok věku a děti, kterým byl pro školní rok 2011 – 2012 povolen odklad školní docházky. U zápisu musí rodiče předložit občanský průkaz a rodný list dítěte. Termíny zápisů jednotlivých škol v Plzni jsou na internetových stránkách www.plzenskeskoly.cz.

Při zápisu obvykle bývají přítomni dva učitelé nebo učitelky. Zatímco jeden z nich s rodiči probírá formální náležitosti, druhý se věnuje dítěti. Nenásilnou formou zkouší úroveň jeho znalostí a dovedností. Česko totiž jako jedna z mála zemí Evropské unie stále přihlíží při zápisech kromě věku i k takzvané školní zralosti.

Zápisy na 14.ZŠ v Plzni

Dítě by u zápisu mělo znát svoje jméno, kolik je mu let a kde bydlí. Mělo by poznat základní geometrické tvary - čtverec, obdélník, kruh, trojúhelník - a barvy. Učitelé také zkouší, jestli dítě dokáže převyprávět známou pohádku vlastními slovy, odrecituje básničku nebo zazpívá písničku.

Pokud si rodiče myslí, že jejich šestileté dítě ještě není na pravidelnou školní docházku připraveno, mohou požádat o odklad a to nejpozději do 31. května.

autor: čer
Spustit audio