Zámecká věž v Karlových Varech přiláká rychlovýtahem a galerií

Karlovarská radnice chce ještě do konce letošního roku opravit jednu z nejstarších památek ve městě - Zámeckou věž. Zchátralý objekt stojí uprostřed lázeňského centra. Do provozu tady bude opět uveden původní rychlovýtah a v horní části objektu vznikne kromě kavárny také galerie. Celkové náklady na její rekonstrukci se odhadují na 11 milionů korun. Opravu zajistí firma Jamp z Karlových Varů, která zvítězila ve výběrovém řízení.

Nyní začne územní řízení, které povede k vydání stavebního povolení. Na přípravě podkladů se bude kromě firmy Jamp podílet i magistrát. Prozatím není jasné, kdo o vydání stavebního povolení požádá. Buď to bude přímo společnost Jamp, nebo se o stavbu postará město a společnost mu veškeré náklady proplatí. Věž bude každopádně provozovat Jamp po dobu deseti let, jak vyplývá ze smlouvy. Současně s věží získala firma do nájmu nebytové prostory v protější Vřídelní ulici.

Výjimkou bude rychlovýtah na věž, který má nástupní stanici v prostoru Tržní kolonády. Jeho provozovatelem bude Dopravní podnik města, který má ve své správě několik dalších karlovarských výtahů a lanových drah. Jízda výtahem bude patrně zpoplatněna.

Zámecká věž Karlovy Vary

Zámecká věž stojí na místě, kde údajně v letech 1370 až 1376 vyrostl strážní hrad, jehož založení se připisuje Karlu IV. Na jeho zříceninách byla roku 1608 vystavěna městská hláska, která postupně získala současnou podobu. V roce 2001 město nechalo asi za 4,5 milionu korun provést statické zajištění obvodových zdí, opravu krovu, výměnu střešní krytiny a slavnostní nasvícení věže.

autor: Andrea Bocková
Spustit audio