Zámek Červené Poříčí má vylepšené zázemí. Nové trasy budou za rok

30. březen 2014

Zámek v Červeném Poříčí se chystá na novou sezonu. Pro návštěvníky připravuje vylepšené zázemí, dvě nové výstavy i pravidelné prohlídky, které představují stavebně historický vývoj této památky. Tu nejvýznamnější novinku za miliony korun ale představí až v příštím roce.

„Připravujeme návštěvnický servis, který budou mít návštěvníci k dispozici v roce 2015. Teď žádáme o peníze na pokladnu, prodejnu suvenýrů a první prohlídkovou trasu. Bude tam císařské stolování, nebo správcovská kancelář,“ plánuje kastelán zámku Červené Poříčí Marcel Čermák.

Lesk císařské jídelny by zatím v prostorách zámku návštěvník hledal těžko. Místnosti jsou téměř prázdné a v neutěšeném stavu. Vzhledem k tomu, že sloužily jako kanceláře a byty, pro vybavení budoucí expozice tam nebylo nic vhodného.

„Po původních majitelích se dochovalo minimum vybavení, takže jsme nuceni nábytek a mobiliář vykupovat,“ vysvětluje kastelán zámku.

Na novou expozici si návštěvníci počkají do příštího roku. Už letos se ale v rámci komentovaných prohlídek dozvědí vše o vývoji zámeckého areálu, o tamních šlechtických rodech i o tom, jak se na zámku žilo. Návštěvu jim zpříjemní i nové toalety.

Vynechat by hosté neměli ani čtyřhektarovou zahradu, kterou také čeká změna. „Na loukách by se měl vysázet ovocný sad se starými ovocnými odrůdami. Za pět až sedm let se návštěvníci dočkají křížal nebo zámecké slivovice,“ očekává Čermák.

Současnou podobu zámku si mohou návštěvníci prohlédnout už o dvou dubnových víkendech. Mezi květnem a srpnem pak bude pravidelně přístupný vždy od čtvrtka až do neděle.

autoři: en , vman
Spustit audio