Zámek ve Veselí nad Úhlavou opravují dobrovolníci ze světa

21. srpen 2022 19:45, aktualizováno

Mezinárodní workkemp v západočeské obci Veselí nad Úhlavou po sedmé pořádá tamní spolek Tvrz Veselí a organizace INEX – Sdružení dobrovolných aktivit. Kromě samotné práce mladí lidé z celého světa poznávají i historii a zajímavosti památek v okolí.

Za pár dní pobytu na zámku je za deseti mezinárodními dobrovolníky vidět pořádný kus práce. Mají možnost pomáhat s odklízením náletových dřevin nebo natíráním sloupků a instalací plotu. „Dnes každý dělá něco jiného. Někdo uklízí po posečené trávě, někdo pleje a někdo odnáší posekané stromy. Celkově areál připravujeme na to, abychom mohli provádět víc úprav na zámku,“ sdělila vedoucí workkempu na zámku ve Veselí nad Úhlavou Vendula Petřinová.

Práce postupují pomalu ale každý rok se provedou nějaké odborné opravy. V interiéru zámku byly kdysi tři metry sutin. Trvalo tři roky, než se sutiny dobrovolníkům podařilo odklidit. Nyní už je zámek uvnitř vyklizen.

Místo cestování záchrana památek

Na kempu dobrovolníci jen nepracují, navzájem si také představují tradice zemí, ze kterých pocházejí, a čeká je i výlet do přírody. „Nejdřív jsem chtěl cestovat a poznávat nové země, ale teď chci pomáhat se záchranou památek, protože mě zajímá historie,“ sdělil jeden z dobrovolníků z italského Palerma.

Zámek by měl sloužit jako komunitní centrum. „Chtěli bychom tady pořádat kulturní akce a výstavy. Ale tuto vizi necháváme na dobu až bude postavená střecha,“ uvedla předsedkyně spolku Tvrz Veselí Marta Tomanová. Přesto je ale už připravena jedna akce. V sobotu 3. září bude na zámku od 16 hodin hrát divadelní soubor Kabaret z Kouta na Šumavě.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio