Zaniklé Sudety budou mít muzeum

Před časem prošla Karlovarským krajem putovní výstava Zaniklé Sudety, která ukazovala kolik obcí a měst v česko-německém příhraničí v uplynulých šedesáti letech zaniklo. V Karlovarském kraji by pak měla mít tato zaniklá sídla své muzeum. Muzeum bude mít své místo v Kostelní Bříze na Sokolovsku v bývalém kostele Petra a Pavla. Zřídit jej zde chce Nadace pro děti, která už tři roky kotel opravuje.

Kostel se podařilo nadaci zachránit v poslední chvíli. Stavba měla děravou střechu a zatékalo do ní, takže hrozilo, že se nakonec zřítí. Nadace nakonec střechu opravila a především staticky zajistila zdi. I když kostel není žádným historickým unikátem, má pro Kostelní Břízu mimořádný význam, protože bez něj by se mohla obec jmenovat pouze Bříza. Církevní stavba je navíc němým svědkem pohnuté historie tohoto kraje, například poslední bohoslužba se zde konala ve čtyřicátých letech minulého století. Později se proměnil ve vojenské skladiště a následně v chátrající ruinu

Kostel sv.Petra a Pavla

První provizorní část by měla být otevřena ještě letos. Všechno je ale otázka peněz, na letošní rok je na opravu potřeba téměř 2 a půl miliónu korun. Podle předsedy Nadace pro děti Vladimíra Číhala už mají polovinu více méně zajištěnou. Ovšem na hlavní expozici si budou muset lidé počkat až do příštího roku. O tom, že je otevřena se dozvědí přímo z silnice mezi Karlovými Vary a Chebem, u které bude umístěný poutač s informacemi o muzeu. Cílovým stavem je vybudovat zde stálou expozici, která připomene zaniklé obce Slavkovského lesa. Ty zmizely především po druhé světové válce. Nemělo by jít jen o památník obcí pouze z této oblasti, ale z celého regionu. Vedle výstavních prostor by pak mohlo v bývalém kostele vzniknout také přednáškové multimediální centrum.

autor: Jiří Brechličuk
Spustit audio