Západočeská galerie nechá opravit mimořádně cenný Semlerův byt

9. březen 2017
Interiéry Semlerovy rezidence v Plzni

Byt na Klatovské třídě 110 v Plzni vznikl podle plánu světoznámého architekta Adolfa Loose. Realizaci pak vedl jeho žák Heinrich Kulka. Byt patřil někdejšímu spolumajiteli továrny na drátěné zboží a gramofonové jehly Oskaru Semlerovi.

Část rezidence je už dnes přístupná veřejnosti. Západočeské galerii se teď podařilo získat evropskou dotaci 30 milionů korun, která pomůže k opravě dalších částí bytu o rozloze 350 metrů čtverečních.

Kompletní rekonstrukcí prošly zdevastované vstupní prostory, vstupní vestibul i šatna. A opravu potřebuje i největší místnost Semlerova bytu - obývací pokoj.

„To co nás tady nejvíc pálí je podlaha z mimořádně vzácného dřeva takzvaného makasaru, která je ve velmi špatném stavu. Tu chceme zrestaurovat co nejdříve. Jako další je nutné opravit odpočivný kout, který byl v devadesátých letech bohužel z velké části zničen, a my chystáme provést kopii podle původní dokumentace,“ popsal kurátor sbírek architektury Západočeské galerie Petr Domanický.

Obývací pokoj má unikátní raumplan, což doslova znamená prostorový plán. Celá reprezentační část, která má šest výškových úrovní, nemá klasická podlaží, ale výškové úrovně se vzájemně prolínají a navazují na sebe.

„Pokoj má výšku přes dvě běžná poschodí a velmi silně připomíná pražskou Müllerovu vilu. Některé jiné prvky jsou podobné soudobé vile Tugendhat v Brně. Například obrovská kovová posuvná okna s vestavěnou zimní zahradou,“ upřesnil Domanický.

Prostory přečkaly desetiletí, nyní je čas oprav

Původní řešení rezidence překvapivě přečkalo všechny peripetie druhé poloviny 20. století. Typickým znakem Loosových interiérů je krb nebo také vestavné skříně, které se nachází i v bytě Semlerových. Podle Petra Domanického se v relativně dobrém stavu dochovala také kuchyň.

„Z celé kuchyně chybí pouze sporák, jinak vše včetně původního dvojdřezu a rané kuchyňské linky z roku 1934 je zde zachováno, samozřejmě opět před restaurováním," říká Domanický.

Interiéry Semlerovy rezidence v Plzni

Náročnou rekonstrukcí prošla zimní zahrada. Jídelní prostor se v principu zachoval i se všemi detaily, bohužel velmi poškozená je podlaha a obložení. Petr Domanický uvedl, že před několika lety do místnosti zateklo a obklad se díky vlhkosti celý zdeformoval a bude poměrně složité ho zrestaurovat.

Zásadní opravy čeká prostor, který se nachází v dalším patře. Původně se jednalo o obytnou část rodiny Semlerových.

„Nachází se tam dětské pokoje, ložnice obou rodičů, koupelny a zázemí. Prostor je zatím provizorně oddělený a návštěvníkům nepřístupný. Tato část by měla být během následujících dvou let kompletně zrestaurována a připojena k návštěvnickému okruhu,“ doplnil kurátor Petr Domanický.

V rámci oprav, které tu budou probíhat během dalších dvou let, vznikne v domě i návštěvnické centrum.