Západočeská házená sbírá mistrovské tituly

30. červen 2017

Nejlepší národní házená se hraje na západě Čech. Důkazem jsou mistrovské tituly žen Tymákova a mužů Přeštic.

Několik dnů v kuse slavili národní házenkáři Přeštic mistrovský, prvoligový titul. A slavili důkladně, protože se na historicky desáté zlato pořádně načekali - dlouhých 31 let.

Těšil je i fakt, že ve finále Přeštice udolaly velkého rivala z Nýřan 2:0 na zápasy. Bitva to byla velice tvrdá, druhý finálový zápas se dokonce kvůli potyčce fanoušků nedohrál a musel se opakovat. Po závěrečném hvizdu ale propukla na přeštické straně velká euforie.

„Už je to samozřejmě hodně dlouho od té doby, co ten titul Přeštice získaly. Mezitím si prošly deset let v oblastním přeboru, možná skoro stejnou dobu v druhé lize. Když jsme v roce 2000 začali s dětmi dělat na nějaké už lepší úrovni, tak se to teď ukazuje", řekl bývalý hráč a trenér Stanislav Zadražil, který pamatuje poslední titul.

Finále proti Diosu Nýřany bylo hodně dramatické. Druhý zápas narušily výtržnosti fanoušků, rozhodčí ho tak předčasně ukončili necelou minutu před koncem ve chvíli, kdy Nýřany vedly o dvě branky.

„Myslím si, že rozhodčí na začátku připustili příliš tvrdou hru a od poloviny zápasu nevěděli, co s tím mají udělat a tohle je to vyústění. Emoce tam byly opravdu velké, ten zápas nebyl pěkný pro diváky. To ten nedělní zápas měl úplně jinou úroveň," hodnotil trenér Václav Brada.

Gólmani Přeštic předvedli ve finále kvalitní práci

Během sezóny neměli přeštičtí gólmani stabilní výkonnost. Play-off se jim ale povedlo. Ve finále zářili třeba gólman Tomáš Chmelík nebo Pavel Kydlíček.

„Když to vezmu od zadních řad. Ty pracovaly po celý rok fantasticky. V posledním finálovém utkání jsme přišli o Tomáše Mrskoše a výborně ho nahradil Karel Zeman i když nebyl zdravotně úplně v pořádku, ale na hřišti nechal úplně všechno. V útoku, Pavel Kydlíček nehrál skoro celé jaro, protože měl ošklivou zlomeninu ruky. Vrátil se až na první zápas play-off s Nezvěsticemi. Strach tam byl, ale nedělní finále šlo za ním. Sobotní zápas skvěle odehrál Kamil Šelep a první finálové utkání tady rozhodl prací na hřišti útočník Ondra Hošťálek. Nesmím ale zapomenout na Tomáše Urbana, který pro nás udělá v útoku hrozně moc, i když ten jeho výkon většinou není vidět ve statistikách. On za kluky odlítá černou práci a za to mu strašně děkuju," ohodnotil práci týmu trenér Václav Brada.

Vítězové házenkářské 1. ligy s mladšími žačkami (mistryně ČR) a mladšími žáky (vítězové Poháru ČR)

Zlato přeštických mužů je ale jen částí házenkářského úspěchu. Titul získaly také mladší žačky, starší žačky a ženy jsou stříbrné.

„Já doufám, že to je logické vyústění té práce s mládeží, myslím si, že se tomu dost věnujeme. Je to i vidět jakýkoliv den v týdnu, když sem přijdete. Od čtyř do osmi hodin do večera je tady pořád plné hřiště, pořád nám tady běhá padesát dětí. Doufám, že tohle je důsledek té práce a že bude jenom lépe," vysvětlil, v čem vidí tajemství úspěchu předseda klubu Rudolf Lang.

Jestli budou přeštičtí házenkáři úspěšní i v budoucnosti také záleží částečně i na tom, jestli se jim podaří udržet kádr. Trenér mužů Václav Brada jisté změny plánuje, chtěl by dalšího obránce a také útočníka.

autoři: Směna ČRo Plzeň , jnm
Spustit audio