Západočeská univerzita chystá vznik stavební fakulty

Vznik stavební fakulty chystá Západočeská univerzita v Plzni. Místní středoškoláci už si nebudou muset jezdit pro vysokoškolský diplom do Prahy nebo do Brna. Záměr vítají maturanti i stavební firmy. Zárodek budoucí fakulty začal před rokem vznikat na Fakultě aplikovaných věd ZČU, kde specializace stavitelství bude od příštího akademického roku součástí bakalářského oboru mechanika.

"Připravujeme se na celostátní akreditaci, po které už by bylo stavitelství samostatným oborem. Dále budeme usilovat o magisterské studium, aby bakaláři měli kde pokračovat," uvedl šéf katedry mechaniky František Plánička. Rektor univerzity Josef Průša se domnívá, že pokud bude zájem středoškoláků, mohla by nová fakulta vzniknou do pěti let.

Studenti

Výhodou podle Pláničky je, že velkou část předmětů mají studenti fakulty aplikovaných věd se staviteli společnou. Týká se to matematiky, fyziky, mechaniky, kybernetiky či výpočetní techniky. Dále fakulta přizvala stavebníky z praxe, kteří mají například stavební firmy, za sebou dlouholetou praxi i kandidátské práce. Vypomáhat s vyučováním by měli i odborníci ze Stavební fakulty Českého vysokého učení technického v Praze.

Studenti
autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio