Západočeská univerzita v Plzni vyrábí ochranné štíty pro nemocnice a sociální zařízení

7. duben 2020 10:35

Desítky ochranných štítů už vyrobili odborníci z výzkumného centra Západočeské univerzity v Plzni. Používají k tomu 3D tiskárnu, která je v provozu 24 hodin denně. Štíty pak putují do městských sociálních zařízení nebo do nemocnic. Obsluha tiskáren se u nich střídá po čtyřech hodinách.

Na tiskárně se tiskne pouze držák štítu. Vyrobit jeden trvá přibližně necelé dvě hodiny. Při 24 hodinovém provozu zvládnou tiskárny podle Vladislava Langa ze Západočeské univerzity vyrobit za jeden den zhruba 40 štítů. Odborníci mají k dispozici dvě tiskárny. Na jedné je  vlákno žluté a na druhé šedé. To ale není jediný rozdíl. „Máme tu nastavené dva parametry rychlostí. Je to tím, že každá tiskárna tiskne s jinou tryskou. Kde máme menší průměr, tam to bude trvat o hodinu déle,“ popsal Vladislav Lang.

Ochranné pomůcky se musí před distribucí do zdravotnických a sociálních zařízení nejprve dezinfikovat. „Hledí čistíme isopropylem a držáky se dávají do boxu, kde se dezinfikují pomocí ozonu,“ uvedl vedoucí oddělení termografie na ZČU Michal Švantner.

Důležité je pomoci ve správný čas

Podle Michala Švantnera bylo hlavním cílem pomáhat v okamžiku, kdy byl velký nedostatek těchto ochranných pomůcek.  „My jsme se připojili do komunity v rámci celé České republiky. Využili jsme organizaci, kterou zajišťovalo původně Centrum celoživotního vzdělávání na ZČU, což byla reakce na výzvu města Plzeň na dodávku štítů pro sociální služby. Naše pracoviště dodává kromě sociálních služeb i na ambulance a do nemocnic. Do této chvíle jsme na našem pracovišti vytiskli kolem 130 štítů,“ uvedl Švantner.

Podle Michala Švantnera bylo hlavním cílem pomáhat v okamžiku, kdy byl velký nedostatek těchto ochranných pomůcek

V současnosti už je možné výrobu pomalu ukončit. „V tuto chvíli se zdá, že začínají fungovat, jak dodávky z dovozu, tak někteří výrobci nastartovali efektivnější výrobu štítů než je tento, takže předpokládáme, že my tu nouzovou produkci budeme pomalu utlumovat,“ dodal Michal Švantner.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio