Západočeské muzeum otevřelo další opravené sály

Západočeské muzeum v Plzni opravilo další výstavní sály v prvním patře pravého křídla budovy. V současné době tu probíhá první výstava Nejoblíbenější večerníčky aneb Krtek slaví 50. V budoucnu však bude v těchto sálech stálá expozice věnovaná nejstarším dějinám Plzeňského kraje.

Jak řekl ředitel muzea František Frýda, taková expozice dosud chyběla. Veřejnost neměla možnost seznámit se s minulostí regionu. Pracovníci muzea mají v úmyslu udělat expozici zajímavou - bude interaktivní, budou zde videa, zajímavá grafika. Nejdříve je ale třeba dokončit opravu celé budovy.

Západočeské muzeum

Muzeum se postupně opravuje od roku 1985, velká část budovy je už zrekonstruovaná. Knihovna a několik sálů bylo otevřeno v roce 1998. Nyní zbývá dokončit levé křídlo ve druhém patře. Na opravu čeká také fasáda a další drobnější dodělávky, jako jsou například kování, boční schodiště a podobně. Ředitel odhaduje, že to bude stát nejméně 20 milionů korun. Rekonstrukce by mohla být dokončena v roce 2008. Muzeum bude v tomto roce slavit 130. výročí založení.

Západočeské muzeum - knihovna

Budovu projektoval architekt Josef Škorpil. Je postavena v novorenesančním slohu se secesními interiéry. Na vnitřní výzdobě se podílela řada předních umělců, například Augustin Němejc či Vojtěch Šaff. Je nejen významnou kulturní památkou, ale i jednou z dominant historického jádra města.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio