Západočeské muzeum představí film o klášteře trapistů

Premiéru dokumentárního filmu o nově vzniklém trapistickém klášteře v Novém Dvoře nedaleko Teplé na Karlovarsku uvede v pátek (5.3.) Západočeské muzeum v Plzni. Film Prostor ticha představí režisérka Marie Šandová a kameraman Martin Vladař. Přijde i plzeňský architekt Jan Soukup, který se na stavbě kláštera podílel.

Podle mluvčí plzeňského biskupství Aleny Ouředníkové, bude součástí projekce dokumentu i beseda. Řeč bude mimo jiné o pojetí krásy v cisterciácké architektuře a o duchovnu trapistů. Akce začíná v 17:00.

Řád trapistů vznikl v polovině 17. století ve francouzském klášteře La Trappe jako přísnější odnož cisterciáků, mnišského řádu v katolické církvi. Myšlenka založit trapistický klášter i v Čechách vznikla ve Francii v roce 1992, když do trapistického kláštera v Sept-Fons přišlo několik českých noviců. Opat je pak vyslal, aby našli v Čechách vhodné místo k založení nového kláštera. Volba padla na nádherné místo v liduprázdné a malebné krajině Tepelské vrchoviny.

Trapisté - klášter Nový Dvůr

Objekt kláštera v Novém Dvoře vznikl přebudováním bývalého dvora premonstrátů kláštera v Teplé a pozdějšího státního statku. Tři křídla jsou úplně nová včetně kostela Nanebevzetí Panny Marie, pouze barokní křídlo je zrekonstruováno. Nová křídla projektoval londýnský architekt John Pawson, rekonstrukci barokního křídla si vzal na starost Soukup. Náklady činily zhruba 180 milionů korun. Hradili je sponzoři a částečně i mateřský francouzský klášter v Sept-Fons.

V klášteře žije zatím 15 mnichů, ale místo je pro 40. Jejich život vyplňuje pouze modlitba a těžká fyzická práce v zemědělství. Mniši si na sebe musejí vydělat. V klášteře Nový Dvůr vyrábějí hořčici na vývoz, balí čaje, chovají krávy a berany a zpracovávají dřevo.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio