Zápisy budou letos ve dvou termínech, pro české a pro ukrajinské děti zvlášť

30. březen 2022 08:52, aktualizováno

V pátek začnou zápisy dětí do prvních tříd. Pro ukrajinské školáky z řad uprchlíků ale naplánovalo ministerstvo školství speciální termín zápisů na červen a červenec. Některá města pro ně chtějí zřídit pouze ukrajinské třídy, jinde je plánují zařadit do běžných tříd. Třeba v Plzni už teď navštěvuje základní školy zhruba 250 ukrajinských dětí.

„My jsme zatím přijali pět žáků do normálních tříd, kde už třeba byly nějaké ukrajinské děti, které už tu nějakou dobu bydlí. Při větším počtu žáků si to ale nedovedeme představit, protože by to nezvládala asistentka a ani my kapacitně, jelikož jsme jako škola úplně plní. Co se týká přijímání nových žáků, teď máme stop stav a pokud bude místo, začneme další děti přijímat až po 1. červnu,“ vysvětlil zástupce ředitelky na 31. Zš v Plzni Zbyněk Rubáš.

Ministerstvo školství teď zjišťuje volné kapacity na jednotlivých základních školách. Volná místa eviduje i město Plzeň. „Na prvním stupni máme ve třídách zhruba 22 až 24 žáků, na druhém stupni je to 24 až 26 žáků. Co se týče maximální kapacity, tak to je 30 žáků. Pokud by byla nějaká nenadálá situace, tak bychom mohli navýšit ještě o čtyři žáky každou jednotlivou třídu. Doufám, že k tomu ale nedojde,“ popsala městská radní Lucie Kantorová.

Město se vydá cestou kombinací

Plzeň momentálně eviduje zhruba 1500 žáků ukrajinských uprchlíků, kteří budou potřebovat do základních škol zařadit. „Spíš bychom se chtěli vydat cestou kombinací. To znamená vytvořit malotřídky nebo speciální ukrajinské třídy. Jednáme se Západočeskou univerzitou, která disponuje prostory pro tvorbu malotřídek, ale ještě máme i jiné prostory, které řešíme pro ukrajinskou školu,“ vyjmenovala Lucie Kantorová.

České děti mají pro zápisy vyhrazený tradiční duben a ukrajinské děti se budou moci do základních škol přihlašovat v červnu. „Budou to zápisy pro všechny ročníky ukrajinských dětí. Budou se registrovat online a potom proběhnou zápisy fyzicky. Nabídlo se nám spoustu dobrovolníků i paní učitelky, které z Ukrajiny utekly před válkou. V tuto chvíli máme poměrně dost učitelek, které jsou aprobovány, psycholožek i asistentek pedagoga. Takže se nebojím, že by byl problém s tlumočením,“ dodala plzeňská radní Lucie Kantorová.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio