Zatím největší vzestup hladiny je na Otavě. Třetí stupeň platí v Rejštejně a v Sušici

14. září 2024 09:30

Přes Českou republiku přechází silné deště a nadále zvedají hladiny řek. Až do neděle meteorologové očekávají extrémní srážky a povodně na řadě míst. Stupeň povodňové aktivity je aktuálně na více než 145 místech. V Plzeňském kraji jdou hladiny řek také nahoru, ale ve většině jsou v normálních mezích.

Rychlost vzestupu je značně rozdílná. 1. stupeň povodňové aktivity platí na Křemelné, na Ostružné v Kolinci, na Klabavě, dvojku hlásí Modrava na Vydře a zatím největší vzestup hladiny je na Otavě. Třetí stupeň platí v Rejštejně a v Sušici. Tam už hladina překročila 180 cm a průtok 145 metrů krychlových za sekundu, nicméně vážnější problémy zatím řeka nezpůsobuje a ani nejsou očekávány.

Na Rokycansku už včera dobrovolní hasiči v Hrádku u Rokycan postavili protipovodňovou stěnu, tak aby ochránila chatovou oblast a nedaleký areál železáren. Na velkou vodu se připravují i v Rokycanech. K dispozici mají 1000 pytlů s pískem, lidem je vydávají v areálu nových kasáren v časech od 9 do 11, od 13 do 15 a od 17 do 19 hodin.

Situaci komplikuje vítr

Silný vítr s rychlostí až 100 km za hodinu vyvrací v některých lokalitách podmáčené stromy. To způsobilo výpadky proudu pro tisíce domácností především na východě Čech a taky problémy v dopravě. Nebezpečí hrozí na silnicích a řidiči by tak měli být na při řízení opatrní. Kvůli špatnému počasí totiž i výrazně vzrostl počet nehod, potvrzuje to i mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl. Ten řidičům doporučuje nevyjíždět, pokud to není nutné, a sledovat dopravní informace. Měli by také být připraveni na náhlé snížení viditelnosti.

Kvůli stromům na kolejích nejezdí vlaky na několika tratích. Přerušený provoz je například na trati mezi Františkovými Lázni a Vojtanovem, spadlý strom zkomlikoval provoz také na trati Klatovy-Domažlice, konkrétně v úseku mezi Kdyně-Pocinovice. Zpoždění ale můžou být i na dalších tratích, platí to především pro dálkové vlaky přijíždějící z oblastí, které nepříznivé počasí zasáhlo víc.

autor: iko | zdroj: ČTK
Spustit audio