Zážitkový okruh Spejbla a Hurvínka kolem Boleveckých rybníků je kompletní

7. listopad 2022 09:23, aktualizováno

Čtyři nové sochy legendární dvojice přibyly na Zážitkovém okruhu Spejbla a Hurvínka u Boleveckých rybníků v Plzni. Tímto je oblíbená stezka dokončena.

Okruh byl otevřen loni a je mimo jiné poctou města k 130. výročí narození českého loutkáře a také autora obou postaviček Josefa Skupy. Na procházce dlouhé přes pět kilometrů nyní potkáte celkem deset dřevěných soch na cvičebních stanovištích.

Zážitkový okruh Spejbla a Hurvínka doplnila další stanoviště

Jak uvedl vedoucí Odboru sportu Magistrátu města Plzně Přemysl Švarc, náměty všech soch vznikly ve spolupráci se scénografkou Janou Bačovou Kroftovou a mají souvislost se sportovní tématikou.

Péči o sochy má na starosti Správa veřejného statku města Plzně. „Údržbu a kontrolu budeme provádět průběžně, sochy budeme také pravidelně natírat, abychom podpořili co nejdelší výdrž dřeva. Jsem příjemně překvapen, že zatím jsme na místě nezaznamenali žádný závažnější vandalismus,“ řekl Richard Havelka, vedoucí úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství.

Zážitkový okruh Spejbla a Hurvínka je volně přístupný. U každého zastavení naleznete kromě soch také instrukce, jak si protáhnout tělo. Pokud si s sebou vezmete mobilní telefon, s cvičením vám po načtení QR kódu poradí přímo hlas Spejbla a Hurvínka.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio