Zbytky hradu Vrabince na Děčínsku se tyčí na příkré skále nad Labem

2. květen 2018
Česko – země neznámá

Hrad Vrabinec byl vybudován na příkré skále na pravém břehu Labe mezi Ústím nad Labem a Děčínem. Nejdelší ze zbylých zdí měří 12 metrů. Členitá a kvůli složitému terénu málo vzhledná stavba dala nejspíš hradu jméno po vrabčím hnízdě.

Mohutnou čedičovou skálu zakončují čtyři výčnělky, které zdálky připomínají medvěda stojícího na zadních nohách se vztyčenými tlapami. I proto někteří lidé říkají Vrabinci Velká medvědice.

První historické zmínky o hradu pocházejí z roku 1403. Již ale roku 1515 se uvádí jako pustý. Hrad Vrabinec je dominantou stejnojmenné rezervace, která zaujímá plochu 8,77 hektarů v nadmořské výšce 198 až 350 metrů. Rostou tady chráněné rostliny jako například tařice skalní, medovník tenkokvětý, bělozářka liliovitá, modřenec tenkokvětý nebo lilie zlatohlávek.

Ke hradu vede z Babětína příkrá cesta po červené turistické značce. Nádherný pohled do údolí řeky Labe ale za námahu rozhodně stojí.

U zříceniny bývalého hospodářského dvora odbočuje ze značené turistické cesty vrcholová stezka. Závěrečný výstup je dost obtížný a nebezpečný, protože vede po úzkých skalních výstupcích. I když je poslední úsek jištěn řetězy, musíte být maximálně opatrní.

Zbytky hradu Vrabince na Děčínsku

Stejně tak by měl být opatrný každý, kdo se rozhodne prozkoumat ruiny zmíněného hospodářského dvora pod hradem, neboť se v jeho areálu nacházejí propadlá sklepení. Výlet na Vrabinec navíc nedoporučujeme v období vlhka nebo mrazu kvůli bahnitému a kluzkému terénu.

Spustit audio