Zchátralé vojenské objekty na Domažlicku půjdou k zemi

5. leden 2021 07:20, aktualizováno

Nejvyšší vrchol Českého lesa Čerchov je zastavěný řadou vojenských budov, které chátrají. Zástupci města Domažlice proto chtějí začít s jejich likvidací a v plánu je zbudování restaurace a minimuzea. 

Město Domažlice připravuje demolici bývalých vojenských objektů na Čerchově, Malinové hoře a na Bystřici. Právě Čerchov a Kurzova věž v Českém lese patří mezi turisticky vyhledávaná místa na Domažlicku. Během roku tam míří tisíce lidí.

Bývalý vojenský areál ovšem chátrá a chybí i kvalitní zázemí pro turisty. Domažlice se proto rozhodly nevyužité budovy na Čerchově, které vlastní, postupně zdemolovat a začít se má už letos. „Stav budov je opravdu katastrofální, máme zažádáno o dotaci na demolici objektů na Bystřici, Malinové hoře a Čerchově,“ řekl starosta chodské metropole Zdeněk Novák ze Sdružení pro město Domažlice.

Když nevyjde dotace, bude se bourat postupně

„Celkový finanční objem demolice je zhruba 30 milionů korun a dotace činí 85 procent uznatelných nákladů výsledek, zda jsme uspěli s žádostí o dotaci, se dozvíme na přelomu ledna a února,“ pokračoval starosta s tím, že pokud město se svojí žádostí uspěje, chce objekty zlikvidovat co nejdřív a najednou.

„V případě, že bychom s žádostí o dotaci neuspěli, tak chceme každý rok alespoň jeden nebo dva objekty odstranit tak, aby všechny tyto tři lokality vypadaly k světu,“ slíbil Novák. Jako první by přišly na řadu některé stavby na Čerchově.

Zázemí pro turisty i muzeum

Záměr vítá i předseda domažlického odboru Klubu českých turistů Petr Matějka. „My jsme rádi, že ty trosky půjdou pryč. Nahoře na Čerchově není hezké prostředí, kdo tam přijde, je negativně překvapen,“ popsal. Podle něj si vloni výstup na rozhlednu na Čerchově zaplatilo rekordních více než 10 tisíc lidí, což je zhruba třetina všech návštěvníků nejvyššího vrcholu Českého lesa.

Stát by na Čerchově zůstala jen budova bývalé roty, která se stavěla nedávno a dá se rekonstruovat za přijatelných nákladů. „V této budově by vzniklo občerstvení pro turisty, skromná ubytovna a Čerchov by si zasloužil expozici o zdejší historii, která byla bohatá a dramatická,“ myslí si starosta Domažlic.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio