ZČU Plzeň se zapojila do výroby respirátorů pro české zdravotníky

27. březen 2020 11:15

Sháňka po respirátorech nejvyšší třídy je kvůli koronaviru velká. Proto se spojily týmy vědců z Českého vysokého učení technického v Praze a Západočeské univerzity v Plzni. Během několika dní vytvořily respirátor CIIRC RP95, který má certifikát a splňuje nejvyšší kritéria ochrany. V současnosti už se vyrábí i na plzeňské univerzitě a brzy by ho měli dostat lékaři v nemocnicích.

„Po stranách respirátoru jsou filtry, přes které se uživatel nadechuje. Vpředu je je výdechový ventil, kde je elastický prvek, který se při výdechu otevírá a zavírá tak, aby neprošlo nic dovnitř masky,“ popsal výrobek František Mach z Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni.

Respirátor je připraven pro tisk na 3D tiskárně HP Multi Jet Fusion, která vytváří materiál bez jakýchkoliv mikropórů. Materiál je elastický a přizpůsobí se obličeji uživatele.

Respirátor už testovali Na Bulovce

Respirátor je v nejvyšší třídě FFP3. Polomaska je kompletně sterilizovatelná, takže ji bude možné používat opakovaně, stačí ji vydezinfikovat a vyměnit filtrační materiál. Také všechny polymerní částí respirátoru jsou navrženy tak, aby je bylo možné po sterilizaci využívat opakovaně. „Stávající filtr by měl vydržet až týden. Vyvíjíme ale i látkový filtr, ten bude použitelný kratší dobu – 4 až 8 hodin,“ vysvětlil děkan Fakulty elektrotechnické Zdeněk Peroutka.

Čtěte také

Respirátory už vyzkoušeli lékaři v pražské Nemocnici Na Bulovce a dali podněty na zlepšení. Například z nich vzešlo, že by měla existovat i menší velikost masky.

V Česku je aktuálně sedm tiskáren, které umí tyto respirátory vyrobit. Do konce týdne má být hotovo prvních 600 kusů, které následně ministerstvo zdravotnictví rozdělí do svých nemocnic.

Na fakultě elektrotechnické v Plzni se začaly také vyrábět ochranné štíty na obličej. Používat je budou sociální pracovníci v zařízeních města. „Přišly jsme s návrhem vlastního štítu, který je vyráběn na laserovém plotru. Jsme schopni vyrobit 20 až 40 štítů za hodinu. Dokonce týdne dodáme městu více jak 100 štítů,“ dodal František Mach.

autoři: Martina Klímová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio