ZČU potřebuje prostory, uvažuje o koupi bývalého ředitelství Škody

10. květen 2010

Západočeská univerzita v Plzni patří co do nabídky oborů na různých fakultách k největším vysokým školám v České republice. Její nabídce a rozšiřování ale zdaleka nestačí prostory, kterými disponuje. Proto také usiluje o koupi budovy bývalého ředitelství Škodovky v centru Plzně. Jak zjistila Martina Klímová u kvestora Západočeské univerzity Antonína Bulína, důvodů je hned několik.

Dvě fakulty Západočeské univerzity budou zřejmě už od letošního roku sídlit v budově bývalého ředitelství Škody Holding v Plzni. Správní rada univerzity ve středu definitivně rozhodne o koupi obřího objektu za zhruba 185 milionů Kč. Nastěhuje se tam ekonomická fakulta a fakulta zdravotnických studií, které mají 2300 studentů. Škola připraví žádost o dotace z operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace, kterou podá v polovině roku.

Celkové náklady včetně stavebních úprav a vybavení nepřevýší 230 milionů korun. Cenu za budovu určily tři znalecké posudky. Vznikly by tam velkokapacitní posluchárny pro 250 a 150 studentů. Tři čtvrtiny budovy jsou k nastěhování ihned, protože tam sídlilo ředitelství velkého holdingu, takže objekt je svými prostory a vybavením v daleko lepším stavu, než prostory, kde teď sídlí katedry obou fakult. Výrazně by se měla také zvýšit efektivita výuky, protože roztříštěné fakulty budou soustředěny na jednom místě.

Už dnes fungují v budově dvě katedry fakulty zdravotnických studií a část Ústavu umění a designu, který by měl mít od roku 2014 novou budovu v univerzitním kampusu na Zeleném trojúhelníku. Jsou tam zatím v nájmu, který bude pokračovat a je připravena smlouva o smlouvě budoucí do doby, než by se budova koupila.

Čtyřpatrová škodovácká budova v Tylově ulici poblíž centra, opravená před 13 lety, má podle vedení univerzity výbornou dopravní obslužnost, velké parkoviště a je vedle autobusového nádraží

autor: mkl
Spustit audio