Zdravotně znevýhodnění lidé našli práci v nové kavárně Skupa café v plzeňském Muzeu loutek

10. leden 2018

Kavárnu Skupa café na náměstí Republiky nově provozuje Diakonie západ, prostřednictvím své obecně prospěšné společnosti Možnosti tu jsou. Kavárna je pobočkou restaurace Kačaba. Práci zde našlo osm zdravotně znevýhodněných lidí.

„Hledala jsem práci opravdu dlouho, nezaměstnaná jsem byla tři a půl roku. Potom jsem přišla na to, že se hledá servírka do Kačaby. S podobnou prací už mám zkušenosti, tak to pro mě bylo super. Kavárna je útulná a já se moc těším na nový kolektiv lidí,“ řekla Martina Džuganová, která dříve pracovala v restauraci Kačaba v Prokopově ulici v Plzni.

Provozním ředitelem restaurace Kačaba i nové kavárny Skupa café je Ladislav Nový, podle něj lidem se zdravotním znevýhodněním přinese práce nejen peníze, ale i další možnost se rozvíjet. „Zaměstnáváme všechny lidi, kteří mají invalidní důchod. Jsou to lidé se zdravotním znevýhodněním, to znamená, lidé s mentálním postižením, s duševními onemocněními nebo například paní, která má nemocná záda. U zaměstnanců bereme ohled na jejich speciální potřeby. Snažíme se k nim přistupovat jinak, než v běžném zaměstnání,“ řekl Ladislav Nový.

Kromě kavárny Skupa café má společnost Možnosti tu jsou i další projekty například Secondhelpy nebo Zdravou svačinku a další. V současnosti zaměstnává více než 150 lidí se zdravotním znevýhodněním.

Nové Skupa café na náměstí Republiky v Plzni je otevřené od úterý do neděle od 10 do 18 hodin.

Kavárna v Muzeu loutek na náměstí Republiky v Plzni se stala pobočkou restaurace Kačaba. A podobně jako Kačaba i nová kavárna zaměstnává zdravotně znevýhodněné lidi
Kavárna v Muzeu loutek na náměstí Republiky v Plzni se stala pobočkou restaurace Kačaba. A podobně jako Kačaba i nová kavárna zaměstnává zdravotně znevýhodněné lidi
autoři: lum , jik
Spustit audio