Zdravotní klauni zahání smutek v nemocnicích už 20 let

18. říjen 2021 13:20, aktualizováno

Dětské oddělení Fakultní nemocnice Plzeň navštívili Zdravotní klauni. Pro děti připravili speciální vizitu. Po nemocnici se pohybovali s červenými nosy.

Zdravotní klauni

Už dvacet let dělají radost a pomáhají zahnat smutek dětem v nemocnici Zdravotní klauni. Jejich vtipně potrhlá představení pomáhají malým pacientům alespoň dočasně zapomenout na bolesti, trápení a nemoci. Jejich návštěva na dětské klinice v Plzni na Lochotíně ale není výjimečná. Docházejí tam pravidelně.

Dvojice klaunů i tentokrát rozveselila všechny dětské pacienty. „Každý klaun má svou funkci. Někdo je sestra, někdo primář, doktor atd. U dvojice klaunů je vždy jeden chytrý a druhý hloupý. Důležité je vytvořit kontrast,“ uvedl klaun Jakub Doubrava.

Zdravotní klaun slaví letos dvacáté narozeniny. Za tu dobu rozdal přes 183 tisíc hodin radosti a smíchu. Všichni klauni jsou školení profesionálové. Než se Zdravotními klauny stanou, musí projít náročným konkurzem, úvodními školeními a průběžným vzděláváním. V současné době funguje v celé České republice celkem 86 profesionálních Zdravotních klaunů, kteří navštěvují nejen dětské nemocnice, ale i například zařízení pro seniory.

autoři: Karolína Sedláková , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio