Zdravý jahelník

Vaříme dle klasických receptů
podle Miroslavy Kolebačové – konzultantky zdravé výživy a poruch páteře

Suroviny:


400g jahel
1,5 l vody s mlékem – napůl (nebo sojový sladký nápoj)
100g přírodního cukru
100g tuku (Rama, Hera…)
2 vejce
jablka nebo švestky
rozinky
skořice

Postup:

Před vařením jáhly několikrát spaříme horkou vodou (zbaví se tak nahořklé chuti). Vaříme je v osolené vodě s kapkou oleje bez míchání 15 minut. Poměr je 1:2 – jáhly a voda.
Do vychladlých jahel zamícháme polovinu cukru, druhou polovinu utřeme s tukem a přidáme žloutky. Nakonec přidáme sníh z bílků. Promícháme.
Pekáč vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Střídáme vrstvy jahel a jablek s rozinkami (švestek s rozinkami). Ovoce vždy posypeme skořicí a cukrem.
Necháme zapéci cca 30 minut.

Pro diabetiky můžeme jahelník připravit bez cukru a tuku.