Zdražují se potraviny, zdražují i restaurace

11. květen 2022 10:08, aktualizováno

O deset až dvacet procent musely některé restaurace letos zdražit kvůli vyšším nákladům. Znamená to mírný odliv hostů nebo alespoň změnu jejich chování.

Část lidí v Česku začíná počítat, co si může z výplaty dovolit a co už ne. Zdražily se energie, některé potraviny, nafta a benzin. Oběd v restauraci tak pro některé lidi začíná být luxusem. Část restaurací už úbytek hostů pocítila, někde ale zatím nic podobného nezaznamenali.

„Zatím jsme zdražili hlavně jídlo asi o 20 %, protože je dražší máslo, olej, ale třeba také doprava,“ vypočítal majitel restaurace v Plzni Petr Strnad. „Zatím se zdražení týká jen polední nabídky, v minutkové kuchyni zůstaly ceny stejné, na návštěvnosti se to neprojevilo, je to stejné jako před covidem, máme stálou klientelu z okolních kanceláří,“ uvedl. Podobně situaci vnímá servírka v restauraci na Koterovské návsi Kateřina Štěpánová. „Museli jsme zdražit minutky, pivo, hotovky, ale lidé chodí dál,“ shrnula.

Lidé si navaří o víkendu, nebo si odepřou pití

Podle člena představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků České republiky Luboše Kastnera ale už některé podniky zaznamenaly kvůli zdražování úbytek hostů. „U poledních menu ubylo těch zákazníků nejvíce, je to měřeno transakcemi, tam je pokles o více než 30 % , to znamená, že ten host není zatím nastaven na vyšší ceny,“ řekl.

Úbytek hostů zaznamenala asociace podle Kastnera hlavně v pondělí a v úterý, kdy si pravděpodobně lidé berou jídlo z víkendu. Změnilo se také chování hostů. „Většinou mají lidé rozpočet na oběd do 200 korun, proto obětují polévku nebo nápoj,“ řekl s tím, že některé restaurace ještě budou muset zdražovat.  

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio