Ze Šumavy hlásí rekordní odchov mláďat sokolů stěhovavých

6. srpen 2018 09:00

Tento druh téměř vyhynul kvůli používání chemických hnojiv a přípravků na hubení škůdců, zejména DDT. Teď to vypadá, že se sokoli na Šumavě opět zabydleli.

Letošní rok na Šumavě byl velice úspěšný. Jak uvedl mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák, v evidenci mají osm hnízdících párů sokola stěhovavého, kteří letos vyvedli 17 mláďat. Oproti loňskému roku je to zhruba o sedm víc. I když sokoli zahnízdí a snesou vajíčka, tak odchov ještě nemusí být úspěšný, protože ho může ovlivnit řada nepříznivých faktorů.

Třeba nepříznivé počasí, predátoři nebo rušení při hnízdění. A právě nedostatek klidu se podle Jana Dvořáka letos projevil na Stožecké skále, kde hnízdiště zůstalo úplně prázdné.

„Tam dlouhodobě hnízdili sokoli a bohužel v letošním roce odtud zmizeli. I když jsme v době hnízdění a vyvádění mláďat na Stožeckou skálu omezovali vstup, lidé ho nedodržovali a nebylo v našich silách dennodenně strážit a návštěvníky odhánět. I přes toto upozornění tam lidé vstupovali,“ popsal Jan Dvořák.

Tento sokolí hnízdící pár ze Šumavy nezmizel, ale pouze si našel hnízdiště v klidnější lokalitě.

Na Šumavě se daří i jiným vzácným druhům ptáků

Je to například kriticky ohrožený Jeřáb popelavý. Jedná se o velkého, až 120 cm vysokého ptáka, s rozpětím křídel až 2,5 metru a zatímco ještě před několika lety bylo podle Jana Dvořáka na celé Šumavě jen jedno hnízdiště v centrální části Šumavy, tak letos ornitologové ze správy parku už objevili hnízdiště čtyři.

autoři: Jitka Englová , jik
Spustit audio