Zelená voda neláká. Kemp u Hnačovského rybníka je poloprázdný

22. červenec 2014

Voda v bezmála sedmdesátihektarovém rybníku v Hnačově na Klatovsku není ke koupání. Rozhodli tak hygienici kvůli nadměrnému množství sinic. Problémy s kvalitou vody nejsou v Hnačově ničím novým. Podle chatařů za to může chov ryb, podle rybářů splachy z okolí a podle starosty k tomu přispělo suché počasí. Ať tak či onak, zelená voda turisty neláká, a tak je i v těchto horkých dnech kemp poloprázdný.

Stávající návštěvníci sinice ve vodě příliš neřeší. Na břehu rybníka má stan skupina modelářů, kteří přijeli vyzkoušet své výtvory, a o kus dál rodina z Prahy vyráží na cyklistický výlet. A ani koupání není tak docela zapovězené.

„Pro malý dítě máme bazének a ty větší se chodí koupat normálně do rybníka,“ říká další návštěvnice kempu. Děti se prý, když z rybníka vylezou, vždy hned osprchují.

To mezi zdejšími chataři je odlišná nálada. „Nevím, co si mám o tom myslet, voda je hnusná. Chaty se tu stavěly kvůli tomu, že rybník byl ideální, bylo to takové zpestření našeho života. A dneska?“ zlobí se paní Dobrovolná, která sem na chatu jezdí už 60 let.

Podle její sousedky Václavy Vlnové mohou za zelenou vodu rybáři. „Je to tím přikrmováním, určitě, na tom se tady shodne víc chatařů. Tady je problém, že rybník je rybářů a obec s tím nemůže nic dělat,“ říká chatařka.

Rybáři však vinu za stav rybníka odmítají. Podle ředitele Klatovského rybářství Václava Voráčka naopak ryby vodě spíš pomáhají.

„Právě ryby jsou jediné, které jsou schopné ten fosfor z toho rybníka odčerpat,“ hájí chov ryb Voráček. Fosfor společně s dusíkem představuje pro sinice živnou půdu.

Podle Voráčka se látky do rybníka dostávají splachem z okolních obcí.

Analýza je, peníze chybí

Další vysvětlení nabízí starosta Hnačova Jiří Šebesta (nezávislý) – podle něj se na současné situaci podepsal z velké části letošní extrémně nízký stav vody. Jinak se prý kvalita vody už mírně zlepšovala.

„Nabídli jsme naši čistírnu odpadních vod, že se mohou bezplatně ty septiky vyvážet, myslím, že se to i projevilo v posledních letech skutečně na té lehce zlepšené kvalitě vody, ale je to dlouhodobý proces a pokud přijde takový rok jako letos, že jsme na polovičním stavu, pak se nedá nic dělat,“ myslí si Šebesta.

Obec se prý snaží letitý problém s vodou řešit, má prý zpracovanou analýzu, co dělat. Doporučená řešení jsou však pro ni příliš drahá.

Zatím tak alespoň vylepšuje kemp – aby se v něm návštěvníci mohli věnovat i jiným aktivitám, než je koupání.

autoři: en , kov
Spustit audio