Železná Ruda zahájila turistickou sezonu a otevřela tři nové naučné stezky

1. červen 2012

Železná Ruda na Šumavě zahájila novou turistickou sezonu. Turisty čeká oproti loňskému létu několik novinek. Informační a turistické centrum má novou adresu, přesunulo se do modernějších prostor radnice. Město ale především investovalo do tří nových turistických stezek. Návštěvníci se díky nim seznámí s historií sklářství, vojenským opevněním a přírodou nebo historií známé hory Špičák.

Tři nové naučné stezky vznikly díky dotaci z přeshraničního programu Evropské unie. Jsou osazeny informačními tabulemi a jsou vhodné i pro cyklisty. První stezka nese název Utajená obrana. Návštěvníky provede bunkry a dalšími objekty bývalé železné opony, kterých je v okolí města více než padesát. Za minulého režimu byla přísně utajované, většinou o nich lidé vůbec nevědí a vstupy do nich jsou maskované.

Stezka Utajená obrana nabízí dva okruhy. Městský měří dva kilometry a provede zájemce šesti objekty polní obrany, druhý má délku zhruba pět kilometrů a zájemci navíc seznámí i napříkad s protitankovými zátarasy a překážkami. Okruh končí ukázkou bývalé signální stěny v Alžbětíně.

Železná Ruda

Druhá naučná stezka má pět kilometrů a turisty seznámí s historií obce Špičák a s přírodou a historií stejnojmenné hory. Nejdelší je třetí naučná stezka o historii sklářství na Železnorudsku, která je dlouhá 37 kilometrů. Vede většinou po loukách, místy, kde stávaly sklárny. Těch bylo na Železnorudsku dvanáct.

autor: lum
Spustit audio