Železniční trať Pňovany – Bezdružice slaví 110 let

15. červenec 2011

Zakulacené výročí - 110 let železniční trati Pňovany – Bezdružice na Tachovsku - si o víkendu 16. a 17.července připomenou obyvatelé regionu a příznivci železnice. V rámci tradiční akce Bezdružické parní léto je připraven bohatý doprovodný program a na trati bude opět jezdit parní vlak.

Železnice do Bezdružic byla dokončena v roce 1901. Největší stavbou byl most přes údolí řeky Mže u Pňovan, dlouhý 210 metrů a vysoký téměř 50 metrů. Zpočátku na trati jezdily pouze tři páry parních, tzv. smíšených, nákladních vlaků s přepravou cestujících. Původně soukromá dráha byla zestátněna a převedena pod ČSD v roce 1925.

V roce 1930 začaly na trati jezdit motorové osobní vozy, které provoz výrazně zrychlily a zhospodárnily. Poslední nákladní parní vlak projel po trati v roce 1969. Na trati je silná rekreační doprava, protože ekologicky čistá krajina kolem Konstantinových Lázní a Bezdružic je vyhledávaným cílem cest turistů.

Během obou víkendových dnů pojedou pravidelné vlaky v historických soupravách v parní i motorové trakci a zvláštní vlaky s parní lokomotivou. Jízdní řády vlaků najdete na internetových stránkách www.bezdruzickalokalka.cz nebo na stránkách Českých drah.

Na nádraží v Bezdružicích proběhne v rámci doprovodného programu křest knihy o lokálce, bude slavnostně obnoven provoz nádražních hodin, návštěvníci budou mít možnost svést se historickou drezínou, posedět v bistru u výtopny, prohlédnout si výstavu historie železnice nebo výstavu minicooperů, připraveno bude občerstvení ve stylovém bufetovém voze, ukázky činnosti četnické pátrací stanice, divadelní představení pro děti a nebude chybět hudba. Na bezdružickém náměstí se pak konají pivní slavnosti také s kulturním programem.

V neděli v 10 hodin odstartuje z vlakového nádraží Teplá už XI. ročník pochodu za dostavbu trati Bezdružice – Teplá. Trasa o délce zhruba 15 kilometrů vede půvabnou opuštěnou krajinou, po lesních, polních nebo místních komunikacích do Bezdružic. Účastníci pochodu obdrží pamětní plaketku. Po oba dny je také zajištěna autobusová doprava po trase připravované, ale nikdy nedostavěné železniční trati. Jezdit budou historické autobusy.

autor: mkl
Spustit audio