Zhruba 1 000 dětí bez platné jízdenky přistihnou každý rok revizoři v plzeňské MHD

22. leden 2018

Každý den ráno školáci zpravidla míří do školy; je tomu tak i v Plzni. Někteří žáci nasednou do MHD a ne všichni budou mít platnou jízdenku. Vyplývá to ze statistik Plzeňských městských dopravních podniků.

Pokud dítě od 6 do 15 let jede bez platného jízdního dokladu a odhalí ho revizor, může na místě zaplatit pokutu; od roku 2014 je 200 korun. O každé pokutě jsou hned následující den informováni rodiče. A to podle údajů, které dítě při kontrole uvede.

V případě, že dítě na místě pokutu nezaplatí, musí do 21 dnů uhradit už ne 200, ale 300 korun. Od 22. dne se pokuta zvyšuje na 1 000 korun. Po 40. dnu už je to 1 500 korun.

Čtyři výzvy a dost!

Dopravní podnik města Plzně posílá každý měsíc seznam pokutovaných dětí Orgánu sociálně právní ochrany v Plzni. Ten znovu kontaktuje v případě potřeby jejich rodiče. Když ani poté pokutu rodina neuhradí, následuje předžalobní výzva. V případě, že není sankce stále uhrazena, přijde od soudu platební rozkaz. Před případnou exekucí tak rodina dostane celkem čtyři výzvy k uhrazení pokuty.

Celý tento proces může trvat zhruba rok. Dopravní podniky uvádí, že valnou většinu pokut děti nebo jejich rodiče uhradí. Jen v 10 až 15 případech dojde na žalobu.

Velký počet černých pasažérů se snaží rada města omezit tím, že snížila dětské jízdné. Předloni to bylo 1 730, loni 1 486 a od letošního ledna děti od 6 do 15 let platí za roční předplatné MHD nově 1 001 korunu. Dopravní podniky spolu s městskou policií dělají také osvětu. Chodí do škol a informují žáky o tom, jak probíhají kontroly jízdenek, jaké jsou pokuty a co je čeká v případě, že pokuty nezaplatí.

autoři: lum , jik
Spustit audio