Zhruba 1700 dětí zamíří v Plzni k zápisům do základních škol

15. leden 2013

Na základních školách dnes začínají zápisy do prvních tříd. Některá zařízení v Plzni pojala událost netradičně a děti se mohou těšit například na motivy pohádek s plněním úkolů. Bojovat o žáky ale plzeňské základní školy nemusí. Dětí je dost a dokonce jich přibývá.

Podle předpokladů přijde v Plzni k zápisům asi 1700 dětí, což je o 100 více než v minulém roce. Týká se to všech dětí, kterým do konce letošního srpna bude 6 let.

S nimi musí přijít zákonný zástupce a přinést s sebou svůj občanský průkaz a rodný list dítěte. Podle vedoucí odboru školství z plzeňského magistrátu Evy Prokopové pro přijetí do základní školy nejsou důležité ani tak znalosti dítěte jako spíš sociální dovednosti.

„Mělo by mít dobrou výslovnost, poznat barvy. Počítat nebo číst se ve škole naučí. Ale mělo by se umět samo obléct, jít příborem, takové ty základní věci, které se nám zdají jako samozřejmé, ale někdy samozřejmé nejsou,“ říká Prokopová.

40 základních škol v krajském městě nabízí dostatek míst pro všechny děti. Rodiče ale musejí počítat s tím, že pokud zájem převýší kapacitu některé školy, přednost dostanou děti ze stejné čtvrti, v jaké se škola nachází.

Většina zápisů proběhne už během prvního týdne, ale oficiálně skončí až 15. února.

autor: mkl
Spustit audio