Zimní bundu, placatky i spodní kalhotky našli dobrovolníci při úklidu u řeky Malše v Českých Budějovicích

7. duben 2024 14:47

Píle a odhodlání zlepšit životní prostředí nechyběly dobrovolníkům, kteří se zúčastnili celorepublikové akce Ukliďme Česko. Na jihu Čech se do jarního úklidu zapojili lidé na zhruba 200 místech. Mezi účastníky bylo také hodně dětí, které si den užily se svými rodiči. Například v okolí řeky Malše v Českých Budějovicích sbírali odpadky na zemi i ve vodě.

Jan Fürbach měl hned na začátku velkého úklidu adrenalinový zážitek. Vytáhl totiž z řeky Malše černou zimní bundu. „Letos jsme vyrazili poprvé, protože předtím byl syn Honzík ještě malý, ale teď už se může aktivně podílet na sbírání a hledání,“ řekl.

Čtyřletý Honzík si například hned všiml reklamního letáku na kamenných schodech u řeky. „Má lepší oči a hodně ho to baví. Byl bych rád, kdyby měl odmalička vztah k přírodě a zvířatům, a také chci, aby tady v tom našem domácím prostředí bylo čisto a pořádek,“ dodal Jan Fürbach.

K pilným sběračkám patřila čtyřletá Emička: „Našla jsem kelímek, kalhotky, cigarety, blé…“

Se synem vyrazil na jarní úklid Tomáš Klimpera. „Bereme to jako rozcvičku. Našli jsme tady plno plastových věcí, obalů od energetických nápojů, placatky od alkoholu, kelímky od jogurtů a také nějaké oblečení, ponožky, spodní prádlo, pěkné tričko s Batmanem,“ vyjmenoval.

Všichni dobrovolníci, kteří sbírali odpadky v okolí řeky Malše v Českých Budějovicích, dostali za odměnu špekáček, pivo nebo limonádu.

Spustit audio

Související