Život císaře Rudolfa II. představí nová multimediální výstava na Kozlu

30. březen 2023 14:00, aktualizováno

Tajemství  života císaře Rudolfa II. poodhalí nová multimediální výstava na zámku Kozel nedaleko Plzně. Expozice bude k vidění v zámecké jízdárně už od zahájení návštěvnické sezóny, tedy od soboty 1. dubna.

Kabinet kuriozit s oblečenými vycpanými zvířaty, alchymistickou laboratoř, rarity z unikátních sbírek i část určenou pro děti, to všechno nabídne výstava s názvem Tajemný Rudolf II. ožívá. Propojuje historické předměty, soudobé exponáty a nová média.

Multimediální expozicí provede návštěvníky digitálně oživený císař, kterého ztvárnil syn Jana Wericha – herec, dabér, moderátor, ale také ekonom a pedagog Jiří Werich Petrášek. „Oslovili jsme toho nejpovolanějšího, syna slavného herce, který nezapomenutelně ztvárnil Rudolfa II. ve filmech Císařův pekař a Pekařův císař. Jiřího Wericha Petráška jsme oblékli do kostýmu, namaskovali a nalíčili tak, aby co nejvíce připomínal svého otce i císaře Rudolfa,“ popisuje jeden z kurátorů výstavy Petr Lukas.

Multivideomaping Rudolfa II. je rozmístěn na pěti LCD obrazovkách. Každých 14 minut se návštěvníci budou moci posadit na židle a zhlédnout shrnutí života proslulého císaře. Originální výstava bude na Kozlu k vidění až do 18. června.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio