Zkratky

19. listopad 2004

Vzpomínáte si, vážení přátelé (možná už pamětníci), na písničku Ivana Mládka - Zkratky? Pomocí těchto krátkých jazykových jednotek s všeobecně známým významem vytvořil autor text celé písně a dokázal do něj zapracovat příběh. Použité zkratky a zkratková slova zde tvoří základ jazykové komiky. My se dnes v jazykovém koutku budeme zabývat právě těmito útvary a jejich tvořením.
V úvodu bychom měli připomenout, že zkracování slov je hlavně prostředkem psaného jazyka. Zkratek užíváme zejména z úsporných důvodů, u slov a slovních spojení, která se často vyskytují. Nejvíce se s nimi setkáme v psaných textech odborného stylu, v textech administrativních a publicistických. Většinu užíváme v ustálené formě. Nejjednodušším typem jsou tzv. iniciálové zkratky (složené z prvních hlásek zpravidla víceslovného pojmenování) - ČR, OSN, USA, EU atd. Užíváme v nich velkých písmen a nepíšeme žádné tečky.

U většiny zkratek běžně používaných se sice tečky píší, uveďme známé např., atd., tj. ., ale tady nejde o iniciálové zkratky, uvedené zkratky vznikly redukcí slov na určitou skupinu hlásek, a proto je tečka nezbytná. Stejně jako kdybychom ze slova použili pouze první hlásku. Při tvoření zkratek se většinou snažíme dodržet pravidlo, aby vzniklá skupina hlásek končila souhláskou. Takto vzniklé pojmenování pak používáme pro všechny tvary zkracovaných výrazů v různém pádě i čísle. Uveďme několik příkladů - p. (pan, paní), sl. (slečna), č., čís. (číslo), č.p., čp. (číslo popisné), č.j., čj. (číslo jednací), t.r. (toho, tohoto roku), v.r. (vlastní rukou), s.s r.o., spol. s r. o. (společnost s ručením omezeným), a.s. (akciová společnost).

Z toho vidíme, že některé zkratky můžeme užít v několika podobách. Je tedy správné zkracovat třeba výraz "a podobně" jako ap., apod. Obě podoby jsou správné, píšeme je dohromady a s tečkou.

Na dopisech můžeme vidět v adrese také zkratku slova paní (pí). Je správná a můžeme ji také používat, ovšem pozor! Bez tečky. Jde o tzv. kostrovou zkratku, která je složená z počátku a konce slova. Obsahuje tedy i příslušnou koncovku, a proto se může skloňovat. U zkratky pí (paní) se ovšem při skloňování její podoba nemění, jako se nemění koncovky podstatného jména paní. Je vcelku jedno, zda pro daný výraz užijeme zkratky pí nebo p. Podobně můžeme zkracovat i podstatné jméno firma (fa). Při skloňování se pak tvar zkratky mění (sídlo firmy XY - sídlo fy XY) atd.

Zkratky používáme, jak už bylo řečeno, hlavně v psané češtině. Někdy je však přece jen i vyslovujeme. Některé iniciálové zkratky se vyslovují stejně jako jednotlivé hlásky české abecedy, tedy Česká republika jako čé-er, jiné jako nesklonná zkratková slova, např. FAMU (musí ale mít vhodnou kombinaci hlásek). Třetí typ je výslovnost v neslabičné podobě, třeba poštovní směrovací číslo, tedy p-s-č (tento typ se však pociťuje jako slangový).

Často se také setkáme se zkratkami titulů. Bývají obtížné zejména tím, že v nich zpravidla musíme použít velké písmeno a také tečku. Při zkracování titulů postupujeme tak, že každé jeho slovo redukujeme na jednu nebo několik hlásek, z nichž vždy ta první má podobu velkého písmene (kromě zkratek titulů docent a profesor). Zjednodušeně tedy můžeme říci, že počet velkých písmen je shodný s počtem slov, z nichž byla zkratka vytvořena. Za celým seskupením pak uděláme tečku. Např. MUDr. (medicinae universae doctor = doktor všeobecného lékařství) vznikl ze tří slov, zkratka tedy obsahuje tři velká písmena a tečku. Při pochybnostech doporučuji otevřít Slovník spisovného jazyka českého, který na konci obsahuje velmi podrobný přehled nejčastěji užívaných zkratek včetně vysvětlení jejich významu, vzniku a výslovnosti.
autor: Jitka Málková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.