Zlatý déšť patří k nejoblíbenějším prvkům profesionálních ohňostrojů

29. prosinec 2016

Blíží se konec roku a s ním i tradiční oslava Silvestra. Někteří lidé nakupují rachejtle a petardy a většina velkých měst zase chystají profesionální ohňostroje. S přípravou na mnoha místech pomáhá David Nový ze západních Čech.

„V současné době je největší shon, protože poptávka po ohňostrojích ke konci roku roste. Největší nápor je na Silvestra, ale pro nás hlavně 1. 1., tedy na Nový rok. To totiž města slaví nejvíce,“ říká tvůrce ohňostrojů nebo také pyrodesigner David Nový.

Ohňostroje realizované jejich firmou jsou pro mnohá města již tradicí. Víc než deset let je připravují například v Domažlicích, Klatovech, Dobřanech nebo v Protivíně.

„Největší práce je udělat hudbu a scénář ohňostroje, což dělám já. Technickou stránku zajišťuje můj bratr a následně naši pyrotechnici odjedou na místo určení, kde ohňostroj provedou,“ vysvětluje Nový.

Mezi nejoblíbenější efekty ohňostroje patří mezi diváky laicky řečený „Zlatý déšť“. David Nový má osobně nejraději stroboskopický efekt, protože na obloze vypadá jako miliony hvězdiček. Podle něj je ze všeho nejtěžší, aby se tvůrce ohňostroje neopakoval nebo nevykrádal vlastní nápady. A tak je sám sobě tím nejkritičtějším divákem.

Při přípravě ohňostroje se musí dodržovat bezpečnostní zásady

Aby byl ohňostroj bezpečný a to nejen profesionální, ale i ten, který si lidé na Silvestra dělají sami doma, je potřeba dodržovat několik zásad bezpečnosti. První zásadou je kupovat ohňostroj u profesionálů a ne na tržnicích. Nezapomenout si důkladně přečíst návod k použití. Pokud výrobek návod nemá, je lepší ho vůbec nekupovat! Druhou zásadou je nepít u přípravy ohňostroje alkohol.

Dále dodržovat bezpečnostní vzdálenosti a zásady. Mezi další zásady patří nedržet žádné světlice v ruce. A v neposlední řadě, pouštět rakety na volném prostranství a ne mezi domy. Raketa může totiž zaletět kamkoliv a způsobit tak velké škody.

„Pokud pyrotechnický výrobek selže, platí, že je lepší počkat 10 až 15 minut, než se k němu přiblížíme. Následně se musí postupovat podle návodu k použití. Já osobně si myslím, že kromě dodržování bezpečnostních zásad, je potřeba používat i zdravý selský rozum,“ uzavírá David Nový.

autoři: Směna ČRo Plzeň , mkl
Spustit audio