Znáte autora sgrafit na plzeňské radnici? Jeho dílo právě představuje Západočeské muzeum

11. březen 2019 16:35

Ačkoli si mnoho Plzeňanů myslí, že sgrafita na místní radnici jsou renesanční, není tomu tak. Jejich autorem je architekt Jan Koula – zájemci se s jeho dílem mohou seznámit v Západočeském muzeu.

Kvůli aktuální výstavě v Západočeském muzeu v Plzni vysadili autoři dokonce dveře v objektu místní radnice. Proč? „Intarzii na dveřích navrhl architekt Jan Koula, jehož dílu se výstava věnuje. My mu říkáme vlastimil a novorenesančník, podle tehdejší mluvy a terminologie. On byl opravdu velmi zapálený vlastimil, který se vyznal v národopisných otázkách, textiliích, výšivkách nebo majolice,“ vypočítává jeden z autorů, zástupce ředitele Západočeského muzea Jan Mergl.

Radniční dveře připomínají také nejvýznamnější Koulovu realizaci v Plzni, o které se všichni domnívají, že je mnohem starší: sgrafita na plzeňské radnici. „My tady dokonce máme Koulovu kresbu radnice před tím, než ji restauroval a je na ní vidět, že už tam téměř žádná sgrafita nezbyla. Našli jsme i návrh na fasádu, jak ji známe dnes. Koula ji vytvořil se svými spolupracovníky za jeden měsíc – v září roku 1910,“ vyzdvihuje Mergl nasazení tehdejšího tvůrčího týmu.

Odkaz Jana Kouly trochu vypadá jako odkaz Járy Cimrmana

Lenka Merglová Pánková a Jan Mergl

Osobnost architekta, národopisce a muže mnoha aktivit Jana Kouly mapuje aktuální výstava v Západočeském muzeu v Plzni. Pozvali nás na ni její kurátoři, kunsthistorici, manželé Merglovi. 

Druhou spoluautorkou výstavy je kurátorka oddělení uměleckoprůmyslového Západočeského muzea Plzeň Lenka Merglová. „Koula zcestoval celou Moravu a Slovensko za doprovodu velkého etnografického fotografa Josefa Šímy, to byl tatínek toho slavného malíře. Na Slovensko se v devadesátých letech 19. století vracel třeba se spisovatelem Aloisem Jiráskem. Studoval především lidovou tvorbu a renesanci,“ doplňuje Lenka Merglová.

autor: Petra Kosová
Spustit audio