Znehodnocením karlovarského historického domu se zabývá státní zastupitelství

V Karlových Varech byl před časem znehodnocen historický dům EBOLI. Ruský vlastník hotelu nerespektoval stavební povolení a místo rekonstrukce zařídil takřka demolici. Interiéry lázeňského domu v centru města byly nenávratně zničeny. Zůstaly totiž pouze obvodové zdi. Doslova zmizel celý vnitřní trakt a stavbaři nedodrželi předem stanovený postup. Celou situací se začaly zabývat o orgány činné v trestním řízení.

Z nejnovějšího vývoje situace vyplývá, že oddělení památkové péči předalo záležitost Okresnímu státnímu zastupitelství. Lidé z magistrátu tady podali trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu na neznámého pachatele. Následné vyšetřováni by tedy mělo konečně dát odpověď na otázku, kdo dal k demolici příkaz a hlavně kdo bude za zničení objektu odpovědný. Investor totiž nerespektoval doporučení Národního památkového ústavu ani nařízení oddělení památkové péče magistrátu. Tímto způsobem karlovarský magistrát podobné případy zatím příliš často neřešil.

domy v Karlových Varech

Není žádným tajemstvím, že odborníci na památkovou péči mezi sebou poměrně vzrušeně o celé situaci diskutují. Stranou není ani hlavní architekt výstavby, kterému se námitky památkářů nelíbí. Nicméně, mezi těmi panuje v podstatě shoda. Úpravy nebyly v souladu se zákonem. Určitě pochybnosti jsou pouze nad tím, zda měla na objektu zůstat stará, ale repasovaná okna, anebo zda měla být osazena okna nová. To ale není hlavní problém. Potíž je s vybouraným vnitřkem hotelu kvůli evakuačnímu výtahu. Ten měl t původně k objektu pouze nově přistavěn. Je ale třeba říci, že správností toto základního rozhodnutí oddělení památkové péče magistrátu se začal zabývat Karlovarský kraj. Výsledky svého vlastního šetření chce mít k dispozici do konce prázdnin.

autor: zdt
Spustit audio