Zoologická a botanická zahrada města Plzně už rozkvétá

13. březen 2023 19:15, aktualizováno

S březnem začalo meteorologické jaro, a i když se zima zatím úplně nevzdává, v Zoologické a botanické zahradě města Plzně už jsou k vidění desítky pestrobarevných květů. Další rozmanité exempláře si mohou návštěvníci prohlédnout ve sklenících.

Botanická zahrada v Zoo Plzeň

Botanická zahrada byla v minulosti samostatná, součástí jednoho celku s tou zoologickou je od roku 1981. Návštěvníci si dnes za jedno vstupné prohlédnou krásné exempláře v obou propojených areálech. O flóru se tu stará čtrnáctičlenný tým zahradníků.

Aktuálně je nejvíc kvetoucích rostlin k vidění na záhoncích v takzvané zimní zahradě poblíž hlavního vstupu do areálu. „Úplně nejdříve vykvétají dřeviny vilíny, ty nám dělají radost už od začátku ledna,“ prozrazuje botanička Johana Hanzlíčková.

Některé rostliny mohou návštěvníci obdivovat v plné kráse po celý rok – třeba ty v expozici Svět sucha, která vznikla přeměnou původního sukulentního skleníku. „Zde máme mimo jiné velmi specifickou rostlinu s názvem welwitschie podivná. Ta má po celý svůj život pouze dva listy, může se dožít stovek let, v přírodě roste v poušti a jediná vláha, již přijímá, je mlha a sprej přicházející až od moře,“ láká Johana Hanzlíčková. Vtipálky pak jistě potěší, že v expozici najdou také zajímavý kaktus s názvem tchýnino sedátko.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio