Zpěvačka Pavlína Jíšová: Moje členství v Nezmarech spláchla částečně i povodeň

30. listopad 2020

První dámu českého folku Pavlínu Jíšovou doprovází hudba po celý život. Po působení ve známé skupině Nezmaři i spolupráci s Pavlem Žalmanem se rozhodla založit kapelu vlastní.

Pavlínu Jíšovou přivedla ke zpěvu maminka folkloristka. „Prošla jsem dokonce folklórním souborem a byla jsem pořád v kroji,“ říká českobudějovická písničkářka, která se může pochlubit dvěma vítězstvími na českém soutěžním hudebním festivalu Porta a šesti oceněními Zpěvačka roku od hudebního časopisu Folk & Country.

Z učitelky hudební hvězdou

Původně vystudovala učitelství, před nástupem do svého prvního zaměstnání dala ale Pavlína Jíšová přednost nabídce Pavla Žalmana Lohonky, aby se připojila ke skupině Žalman & spol. „Všichni kolegové, se kterými jsem hrála, ve mně zanechali nesmazatelnou stopu. Zásadní člověk, který mi ale ukázal, co je to původní česká píseň, je Žalman,“ hodnotí zpěvačka.

Po narození dcery nastoupila Pavlína Jíšová už do folkové skupiny Nezmaři. „S Pavlem Žalmanem jsem byla původně dohodnutá, že se vrátím k nim. Ale pak přišla Lenka Slabá a místo mi vyfoukla,“ vysvětluje důvod změny.

I tuto známou českou kapelu ale po jedenácti letech opustila, aby mohla založit vlastní hudební skupinu. „Kytarista Pavel Malina mi řekl, že Nezmaři jsou kapela, ze které se neodchází,“ vzpomíná. „Moje členství v Nezmarech ale spláchla i povodeň v roce 2002. Tenkrát mi volal kolega, jestli jedu hrát, a já mu odpověděla, že ne a že stojím nohama v bahně a nemám co na sebe,“ směje se.

Zpěvačka, která umí psát

Kromě melodického hlasu se může zpěvačka pochlubit talentem pro psaní textů. „Dneska nestačí být zpěvák, člověk také musí mít co hrát a zpívat. A když si to napíše sám, tak tomu posluchači víc věří,“ říká zpěvačka, která nezapře svou lásku k mateřskému jazyku. „Vadí mi, že český jazyk upadá a že se v rádiích hraje strašně málo české tvorby.“

„K psaní nepotřebuji vůbec nic. Prostě jdu po cestě, napadne mě nějaký kousek a pak k tomu dodělám zbytek. Mám zkušenost, že píseň musí přijít spontánně. Když se nad ní sedí, tak nestojí za nic,“ poodkrývá písničkářka něco málo ze své tvorby.

Díky kapele Víkend se zpěvačka seznámila také se zpěvákem a jedním z nejvýznamnějších interpretů české country hudby Michalem Tučným. „Zpívat s Michalem byla skvělá zkušenost. Byla jsem tehdy ale bohužel moc mladá a spoustu věcí jsem nechápala. Říkal o mně, že jsem ředitelka zeměkoule a na kousek papíru mi napsal pravidlo, kterým jsem se měla řídit – nebýt hysterická v písních a v životě,“ vzpomíná s úsměvem.

K jaké příležitosti dostala Pavlína Jíšová od svých přátel vlastní písničku a co si pro sebe přeje na dalších deset let? Uslyšíte v audiozáznamu pořadu Xaver a host.

Spustit audio