Zpomalovací prahy v Anníně nebudou

25. září 2019 15:35

Šumavský Annín trápí neukáznění řidiči, po úzké silnici jezdí příliš rychle. Zpomalovací prahy tam ale nebudou. Rozhodli o tom včera místní zastupitelé.

Retardéry rozdělily obyvatele šumavského Annína. V obci je maximální povolená rychlost 30 kilometrů v hodině, někteří řidiči tudy ale projíždějí rychleji. Část obyvatel to chtěla vyřešit pomocí zpomalovacích prahů. Našli se ale i odpůrci.

V obci je maximální povolená rychlost 30 kilometrů v hodině, někteří řidiči tudy ale projíždějí rychleji. Část obyvatel to chtěla vyřešit pomocí zpomalovacích prahů. Našli se ale i odpůrci

„Je tu hrozná frekvence, nedá se tady jít na procházku, nevíte, kam se uhnout,“ popsala iniciátorka petice Waltraud Trčanová. Ta má domek přímo u silnice. „Nemusí sem dávat retardéry, ať sem dají, co chtějí, ale tady je tak úzká silnice a jezdí se po ní moc rychle,“ řekla.

V Novém Městečku nakonec lidé prahy vymontovali

„Je tady třicítka, tak nevidím důvod, proč by tady byly retardéry, lidé se na nich budou akorát zastavovat a znovu rozjíždět,“ řekl k tomu další z místních. Za jedno je s ním i, starostka Dlouhé Vsi Ivana Vítovcová, pod kterou Annín spadá. I podle ní auto, které pojede přes retardér, nadělá větší hluk. Prahy prý nejsou vhodné do obydlených oblastí, v kopcích, musí být pod veřejným osvětlením.

„Instalace zpomalovacích prahů podléhá různým pravidlům a zákonitostem, my jsme tuto situaci řešili už v Novém Městečku, kde jsme prahy asi před třemi lety instalovali. Lidé také sepsali petici, ale pak nám ti samí říkali, ať prahy vyndáme, že jsou hrozné,“ uvedla s tím, že nakonec prahy lidé sami nelegálně vymontovali.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio