Zřícenina hradu Helfenburk na Strakonicku nabízí nový výhled. Lidé už se dostanou na strážní věž

7. červenec 2023 10:21

Po dlouhých devíti letech mohou návštěvníci zříceniny hradu Helfenburk na Strakonicku vystoupat na strážní věž. Město Bavorov, které je majitelem památky, nechalo vybudovat nové dřevěné schodiště. Turistům, kteří na zříceninu zavítají, se tak otevře nový pohled na okolní krajinu.

„Věž je původní, byla tu s nádvořím jako úplně první. Schody jsme měli devět let zavřené, teď jsou postavené nové zevnitř i zvenku, je také opravená střecha,“ popisuje kastelánka hradu Eva Seberová.

Strážní věž je podle ní zajímavá svou velikostí. „Je to tu obrovské oproti vyhlídkové věži, která je úzká. Strážní věž je 16 metrů vysoká a v základu má tři a půl metru. Navíc je to tu voňavé, voní to tu čerstvým dřevem,“ usmívá se.

V posledním patře jsou čtyři okna a pozůstatek prevétu, středověké toalety. „Bydlel tady ponocný a ze strážní věže hlídal, co se děje v okolí. Vidět je opravdu daleko, když je pěkné počasí,“ doplňuje kastelánka.

Na Helfenburku už se chystají i slavnosti. „Letos to vychází na 8. července. Máme tu rytíře všech barev, jsou tu nejméně čtyři skupiny, které vystupují každou tři čtvrtě hodinu a večer končí velkou ohnivou show. Lidé uvidí boj rytíře s drakem, k tomu doprovodný program, divadla,“ zve Eva Seberová.

Zřícenina hradu je oblíbeným turistickým cílem, přijíždí sem lidé z různých koutů republiky. Důkazem jsou František Heřman a jeho žena Květa. „Přijeli jsme z Karlových Varů, jsme tu asi posedmé. Byli jsme tu s vnoučaty, pravnoučaty a podobně. Moc se nám tu líbí a je fajn, že teď uvidíme i druhou věž, to byla ruina,“ říká František Heřman.

Pokud se podaří získat dotaci, Helfenburk u Bavorova na Strakonicku čeká další oprava – zpevnění horního paláce.

Spustit audio

Související